Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A védett vezetőkkel kapcsolatos biztosítási feladatokat is ellátó Készenléti Rendőrség prémium kategóriás személyautókat, terepjárókat és kisbuszokat szerez be nettó 268,3 millió forintért - derül ki a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) portál adataiból. Delegációs személyszállításra összesen 13 járművet vásárolnak, így az átlagár 20,6 millió forint. A közbeszerzést az állami autóbeszerzések szinte állandó szereplője, a Porsche Hungaria Kft. nyerte meg egyedüli ajánlattevőként.

A Készenléti Rendőrség első körben, júniusban már vásárolt a szervezeten belül működő Köztársasági Elnöki Őrségnek tíz, speciális biztonsági feladatokat ellátó járművet, 156,2 millió forintért. Ezt a beszerzést egyedüli ajánlattevőként a Pappas Auto Magyarország Kft. nyerte meg, amely elsősorban Mercedes kocsikat forgalmaz.

Csúszik a páncélozott VIP autó beszerzése

A "rendőrség speciális közrendvédelmi, csapatszolgálati egysége" a másik tenderét "delegációs feladatainak ellátásához szükséges" 14 autó szállítására írta ki. A felhívás szerint a beszerzést saját forrásból finanszírozzák, s a nyertesnek 58 hónap alatt kell leszállítania az összes járművet.

A tendert két részre bontották. Az első részben 13 darab autót vásárolnak: két speciális kialakítású felsővezetői (VIP) gépjárművet (az állami közbeszerzési normatíva szerint felső kategóriásat), hat darab speciális kialakítású biztonsági közúti/nehéz terepjáró személygépjárművet (az állami normatíva szerint "egyterű 4. kategória"), két darab speciális kialakítású kisbuszt (egyterű 4. kategória), valamint három darab rendőri kialakítású járművet (felső kategória). A felhívásra egy ajánlat érkezett, s a nyertes a Porsche Hungáriaval november 16-án alá is írták a szállítási szerződést.

A második részteljesítésben egy speciális kialakítású felsővezetői (VIP páncél) gépjármű szállítására várt ajánlatot a Készenléti Rendőrség, de ez a rész eredménytelenül zárult, mert drága ajánlat érkezett. Az indoklás szerint az "ajánlatkérő részére nem állt rendelkezésére az adott rész tekintetében a szükséges fedezet". (Az, hogy mely cég tett magas árajánlatot, nem derül ki a hirdetményből.)

A kormány 870 milliót már elkülönített autókra

A magyar kormány tavaly júniusban hozott határozatot arról, hogy 870,5 millió forintot biztosít a "védett személyek közúton történő utazásbiztosításához szükséges járművek beszerzésére". A kormány felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy az autók beszerzése érdekében gondoskodjon a 2015-ös költségvetésben 351,5 millió forint biztosításáról a rendőrség, 384 millió forint a Terrorelhárítási Központ, valamint 135 millió forint a Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseletei számára.

Fenti képünk illusztráció.