Módosította a tavaly év végi autóbeszerzésének kiírását a Külgazdasági és Külügyminisztérium: a korábban megadottnál magasabb kategóriájú, illetve felszereltségű, védett személyek szállítására alkalmas autókra kér ajánlatokat - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A tavaly novemberi pályázati kiírásban még egy darab 8. kategóriába és 4 darab 7. kategóriába sorolt felső-közép kategóriás személygépjármű, valamint egy 5. kategóriás egyterű autó vásárlását tervezték. (Az állami normatíva az autóbeszerzéseknél az alsótól a felsőig 1-9. kategóriába sorolja a személyautókat, míg az egyterűeket 1-5. kategóriába.)

A januárban megjelent módosítás szerint azonban már a minisztérium a 8. kategóriájú helyett egy 9-es, a 4 darab 7-es kategóriájú helyett pedig 8-asokat szerez be, az utóbbiakat összkerékhajtással. Az eredeti dokumentum szerint a kocsik műszaki feltételei az országosan kiemelt termékekre vonatkozó állami normatívákról szóló NFM-utasítás szerint állapították meg, a módosításban azonban már azt írják, hogy ezeket "nem vette teljes körűen alapul".

A Napi.hu megkérdezte a külügyi tárcát, hogy miért kell magasabb kategóriájú autókat beszerezni, a védett személyeken túl más is használja-e majd a kocsikat, illetve jelenleg milyen gépkocsikat használnak. A tárca azonban arra hivatkozva, hogy a kérdésfeltétel közérdekű adatigénylésnek minősül, csak a jogszabályban meghatározott 15 napos határidővel tudnak válaszolni. Amint a válaszok megérkeznek, lapunk közli azokat.

Egy tavaly nyári kormányhatározat alapján van lehetősége autókat vásárolni a külügynek, ebben a kormány összesen 870 millió forintot irányzott elő a védett személyek közúton történő utazásbiztosításához szükséges járművek beszerzésére. Ebből az összegből 352 millió jut a rendőrségnek, 384 a Terrorelhárítási Központnak és 135 millió forint a külügyi tárcának, azon belül a külképviseleteknek. Ez utóbbi terhére érkezhet a hat új autó a tárcához.

Felpörögtek az állami autóbeszerzések

Az állami autóbeszerzések az elmúlt hónapokban újra felpörögtek; Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly nyári, a központosított vásárlások leállítását bejelentő nyilatkozata után más módon valósulnak meg. A hivatalok igyekeznek saját maguk lebonyolítani a beszerzéseket, így tette többek között:

Egyes intézmények nem vásárolnak új autót, hanem flottaüzemeltetésre írnak ki közbeszerzéseket, így a kocsik nem kerülnek állami tulajdonba. Ugyanakkor a közelmúltban kiderült Tállai András NGM-államtitkár egy írásbeli válaszából, hogy indokolt esetben lesznek 2016-ban központosított közbeszerzések járművásárlásra. Ez önmagában ez nem jelent urizálást, hiszen senki sem várja el, hogy a közszolgák megbízhatatlan autókkal járjanak.