Ma járt le a határidő a 3-as metró felújításával kapcsolatos pályázatok hiánypótlására. A kék metró jelenleg futó tenderén - amely a budapesti M3-as metróvonal járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújítása és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállítása néven fut - két pályázó ajánlatát fogadták el érvényesnek.

Az egyik a magyar fővárosban futó szovjet járművek gyártójától, a Metrowagonmashtól való, amely 81 milliárd, illetve az észt Skinest Rail AS-tól, amely 72 milliárd forintot kért a 222 kocsi felújításáért. A pályázat elbírálása most ért abba a szakaszába, ahol a BKV műszaki szakértői részletekbe menően megvizsgálták az ajánlatok tartalmát, és ahol szükségesnek látták, további kiegészítéseket, részleteket kértek - írta a lap.

A két pályázatot eltérő gondossággal nyújtották be. Az észt pályázótól több tucat oldal magyarra fordítását kérte a BKV. De erre utal, hogy számos berendezés működésének leírását, műszaki számításokat és grafikus ábrázolást hiányolt a pályázat kiírója.  Az észt cég egy hét halasztást kért a BKV-tól, amit azonban nem kapott meg.

A BKV-nak a közeljövőben döntenie kell, melyik pályázó ajánlatát fogadja el, hogy a 2017-es vizes világbajnokság idejére már a felújított szerelvények járhassanak a 3-as metró vonalán.