Ma is ütik a devizahiteleseket - új csúcson a frank!

Az elmúlt 12 hónap legmagasabb szintjére erősödött hétfőn a svájci frank a forinthoz viszonyítva, miután az alpesi deviza rekordszintre drágult az euróhoz képest, a hazai fizetőeszköz pedig gyengült az euróval szemben.
NAPI, 2010. június 28. hétfő, 16:22
Fotó:

Hétfő délután átlépte a svájci frank forintjegyzése a 215-ös szintet a bankközi devizapiacon. Ilyen magas frankkurzusra az elmúlt 12 hónapban nem volt példa, de igen közel van a tavaly márciusban beállított, 216 forint feletti rekord is. A deviza drágulását a forint euróhoz mért gyengülése és a frank euróhoz viszonyított erősödése okozza.

CHF/HUFA svájci deviza új rekordra erősödött ugyanis az euróhoz képest, a keresztárfolyam 1,35-ről 1,3325-ig süllyedt, majd délután négy órára 1,3335-re korrigált. A svájci jegybank pedig eközben tartja magát az elmúlt napokban többször is hangoztatott álláspontjához, és nem avatkozik be a piacokon a frankerősödés megállítása érdekében.

EUR/CHF


Ez a rosszabbik fajta gyengülés - kommentálta a forint euróhoz viszonyított teljesítményét Csajbók Róbert, az ING Bank üzletkötője. Az árfolyam ugyanis nem pánikszerűen, henem lassan, de biztosan emelkedik, miközben a nemzetközi befektetői hangulat alapvetően nem rossz, sőt, enyhén pozitív. Hozzátette: hétfőn ráadásul viszonylag erős forgalom mellett gyengült a forint, londoni szereplők álltak be az euróvételi oldalra.

Délután negyed öt tájban az euró 287,20, a dollár 233, a svájci frank 215,30 forinton állt.

A régiós gyengülés egyik kiváltó okának számító romániai gondokat továbbra sem látja megoldottnak a piac, a lej a térségbeli devizák között hétfőn a legrosszabbul teljesített, az euró kurzusa 4,25-ről 4,3750-re ugrott.

Csajbók úgy véli, van rá esély, hogy a forint gyengülésével és a devizahitelesek problémáival összefüggésben a piac elkezd aggódni a magyar bankrendszer stabilitása miatt. Bár ez a trader szerint erre csak akkor kell számítani, ha tartósan 300 forint fölött ragad be az euró árfolyama, egy ilyen minipánik esetén lehet, hogy be kell avatkoznia a kormánynak és a jegybanknak. Ebben az esetben viszont már nem a devizahitelesek védelme, hanem a bankrendszer stabilitásának megőrzése lesz majd az elsődleges feladat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.28 16:43

Randa trenderősítő fülescsészéje lesz a CHF/HUF nak.... (még nincs kész teljesen..)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html