Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A családi tulajdonban lévő dán cégnek a nyíregyházi ipari parkban már van egy működő gyára (Lego Manufacturing Kft.), amely egyike azon öt helyszínnek a világon, ahol a Lego-játékokat gyártják. A Lego-csoport 2013-ban termelési kapacitásának fejlesztésére 2,6 milliárd dán koronát (354 millió eurót) költött: Csehországban és Mexikóban bővítette meglévő gyárát, Nyíregyházán pedig új üzemet épített.

A nyírségi megyeszékhely határában, a 36-os főút mellett felépített új gyártókomplexum területe a jelenleg is működő gyárnak a háromszorosa, csaknem 122 ezer négyzetméter, a beruházásra a társaság 60 milliárd forintot fordított. Az ipari létesítményben műanyag fröccsöntő üzemet, dekorációs, feldolgozó és csomagoló részleget, raktárt, valamint egyéb termelési kiszolgáló gyárrészeket alakítottak ki.

Az új, energiatakarékos villamos- és világítási rendszerekkel felszerelt "zöld" gyárban a fröccsöntő kapacitás 2014-ben közel duplájára nő, emellett bővül a termékpaletta is: az idei évtől az eddig Nyíregyházán még nem csomagolt Lego-játékok előállítása is megkezdődik a Duplo késztermék-gyártás mellett. Az új termékpaletta előállításához szükséges berendezéseket februártól folyamatosan helyezik üzembe.

A Lego-csoport nyíregyházi üzeme több mint 1300 dolgozót foglalkoztat, de ezen kívül mintegy 400 kölcsönzött munkavállalónak is munkát ad évente átlagban hat hónapon keresztül. Az új gyárban 250 új álláshely létesül; a társaság tavaly már csaknem 200 embert felvett elsősorban mérnöki, karbantartási és fröccsöntő szerszámüzemi területekre.

A Lego-csoportnál a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak száma az elmúlt évben 13 százalékkal nőtt, 1355 új dolgozót vettek fel, így a létszám 11 755-re emelkedett. A február végén közölt adatok szerint a cégcsoport tavaly 8,336 milliárd dán korona (350 milliárd forint) üzleti eredményt ért el, míg árbevétele 25,382 milliárd dán koronára nőtt.