A makrogazdasági kockázatok közül az inflációs pályára érdemes figyelni, igaz, a maginfláció még 3 százalék alatt jár - de már a nemzetközi elemzések is megjegyzik, hogy a környező országokhoz képes nálunk nőtt a legjobban az árindex és a hitelállomány is - fogalmazott a pénzügyér a Mabisz konferenciáján.

Megnyugtató, hogy az utóbbi években a magyar gazdaság adósságszolgálata a GDP 4,5 százalékáról 3 százalékra csökkent, a fizetési mérleg többlete azonban - az emelkedő lakossági fogyasztásnak is köszönhetően - elkezdett csökkenni - mondta Varga, aki egyúttal azt is hozzátette: "azt sem bánom, ha ez nulla körül lesz".

Az új versenyképességi csomagot a jövő héten hagyja jóvá a Nemzeti versenyképességi tanács.

Jön az új állami nyugdíj-előtakarékossági kötvény, amelynek a tulajdonosa a nyugdíjba menetelkor dönthet arról, hogy azt járadékra vagy egyösszegű támogatásra váltja - mondta váratlanul a pénzügyminiszter. Ezzel tovább csepegtette az információkat ebben az ügyben. Még október közepén jelentette be ugyanis Barcza György, az ÁKK Zrt. vezérigazgatója, hogy az ÁKK-nak a kormány asztalán fekvő javaslata szerint az állam beléphet a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára.

Majd néhány nappal később Varga arról beszélt, hogy nyitott a kormány az ÁKK nyugdíjjavaslatára, jó lehetőségnek tekintik az állampapírokon keresztüli öngondoskodást. Ehhez képest jelentős előrelépés az, hogy ma kiderült, hogy ebben az újfajta állampapírban tartott, kamattal növelt összegről az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor a megtakarító maga döntheti el, hogy azt járadékra vagy egyösszegű kifizetésre váltja.

A miniszter arra is kitért a biztosító szakma képviselői előtt, hogy jövőre is megmaradnak a nyugdíj-előtakarékossági adókedvezmények.