Macron sem tudta eltántorítani a líbiai hadurat

Nincsenek meg a fegyverszünet feltételei. Ezt közölte a francia elnökkel tárgyalva a Líbia keleti felét ellenőrző Halifa Haftar tábornok. Ugyanakkor hozzátette, hogy kész tárgyalni, ha meglesznek ezek a feltételek - közölte a francia elnöki hivatal az MTI szerint.
Napi.hu, 2019. május 22. szerda, 21:37
Fotó: AFP

Haftar, aki szerdán találkozott Emmanuel Macronnal Párizsban, azt is kijelentette, hogy sem ő, sem a hadserege nem húz hasznot az ország keleti részében kibányászott kőolaj eladásából. Macron elnök Kelet-Líbia "erős emberétől" azt kérte, hogy "haladéktalanul szüntessék be az ellenségeskedést" - közölte az Élysée-palota.

"A líbiai felek között azonban minden korábbinál nagyobb a bizalmatlanság, és jól látjuk a zsákutcát a nemzetközi közösségnek az ellenségeskedések beszüntetésére vonatkozó óhaja és Haftar tábornok látásmódja között" - ismerte el a francia elnöki hivatal.

Haftar tábornok a valamivel több, mint egyórás tárgyalás után nem nyilatkozott.

Az Élysée-palota közleménye szerint a Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter jelenlétében folytatott megbeszélésen a tábornok "hosszasan magyarázta és indokolta" az április elején Tripoli ellen indított hadműveletet, amelynek a célja - mint közölte - a fővárosban a befolyásukat egyre növelő "magánmilíciák és radikális csoportok" elleni harc.

A Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) április 4-én indított offenzívát a nemzetközileg elismert egységkormány székhelye, Tripoli elfoglalásáért. A hadúr "haladóként és dinamikusként jellemezte a helyzetet, azt állítva, hogy fokozatosan erősíti meg az állásait.

A francia elnöki hivatal közlése szerint a francia diplomácia "a következő hetekben nagyon aktív" lesz, hogy megpróbálja elősegíteni a megoldást, fenntartva az állandó párbeszédet az ENSZ-szel, Olaszországgal, az egykori gyarmattartóval és a helyi szereplőkkel, közöttük Egyiptommal. "Nem vagyunk naivok egy ilyen kényes és nehezen értelmezhető helyzet kapcsán" - tette hozzá az Élysée-palota.

Emmanuel Macron május 8-án fogadta Fájez el-Szarrádzsot, a nemzeti egységkormány miniszterelnökét, aki azzal vádolta meg Franciaországot, hogy Haftar tábornokot támogatja. Párizs ezt a bírálatot "elfogadhatatlannak és alaptalannak" nevezte. A hadúr offenzívájának kezdete óta a harcokban 510 ember halt meg és 2467 sebesült meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett adatai szerint.

A Tripoliért zajló csata nem más, mint egy hosszú és véres háború kezdete, egy olyan polgárháborúé, amely tartósan megoszthatja az országot és veszélybe sodorhatja Líbia szomszédjait a Földközi-tenger térségében - jelentette ki Haszán Szalamé, a világszervezet líbiai különmegbízottja kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT).

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szabobalazs47, 2019.05.22 22:17

Ebben a jelenlegi helyzetben csak az a szomorú, hogy ezt előre lehetett borítékolni. S nincs kétség afelől, hogy ez volt az egyetlen komoly célja Kadhafi kilövetésének. Így az olaj ma is csorog kifelé Líbiából, de a líbiaiak cserébe csak némi fegyvert kapnak ezért, hogy lőhessenek egymásra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html