Madárinfluenza: Brüsszel segítségét kéri a kormány

A járvány milliárdos károkat okozott a tenyésztőknek, több szereplő csődközelbe kerülne segítség nélkül. Kárenyhítésre a Földművelésügyi Minisztérium hivatalosan is az Európai Bizottság intézkedését kéri.
MTI, 2017. január 23. hétfő, 15:02
Fotó: Napi.hu

Magyarországon már hét megyében megjelent a madárinfluenza H5N8-as törzse, emiatt már 3,3 millió baromfit kellett leölni, főként víziszárnyasokat. A Magyar Nemzet hétfői cikke szerint ez több gazdálkodót csődközelbe juttatott, a leölt állomány miatt a béreket is nehezen gazdálkodják ki a piaci szereplők. Viszont a jogszabályok miatt a járványügyi okokból megölt állatok után nem jár kártalanítás, ha az állam kárpótolná a gazdákat, az a belső piac működését tiltó uniós szabályozást sértené meg.

A Földművelésügyi Minisztérium ez utóbbi tiltást oldaná fel azzal, hogy hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását. A tárca szerint ugyanis az egyedi rendkívüli intézkedés megengedi, hogy egészségügyi vagy járványügyi szempontból kiemelt esetekben beavatkozhassanak.

A kérést a Mezőgazdasági és Halászati Miniszteri Tanács hétfői, brüsszeli ülésén terjeszti elő Nagy István, az FM parlamenti államtitkára a jelentős mértékű ágazati nehézségekre hivatkozva.

Csorbai Attila, a Baromfi termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az MTI-vel közölte, hogy a madárinfluenza miatt január közepéig mintegy 3 milliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak. Mivel a járvány még nem ért véget, ezért még nem tudni ténylegesen mekkora kárt okoz a járvány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.01.24 04:58

Nem kene uzenni gyorsan brusszelnek, hogy "nem leszunk gyarmat!" ?
Ezek a mocskok ugy gyarmatositanak, hogy adnak egy rakas penzt csak ugy, de mi atlatunk a szitan!! :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.01.23 17:04

A focira elqrt milliárdok töredékéből de mondhatjuk azt is hogy a határon túli focira elqrt pénzből is bőven kezelni lehet a problémát. Sőt meg is lehetett volna előzni. De nem ez itt nem így van. Ha szarban vannak kunyerálnak ha megkapták meg egyből nagy lesz a pofájuk és ütik a kezet ami adott. cigánymunka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2017.01.23 15:22

Na végre, megemelzék a seggüket a hivatalnokok és talán megmozdulnak... kacsában és libában MOHÁCS van !
Ha nem léőnek most akkor a gyakorlatban befejeztük a hízott libamáj storyt meg a hungaricumot ..

Nem telepitik az állományokat, nincs és nem is lesz mit mit levágni... itt a vég ha nem lép az állam azonnal !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html