BUX
38240

Madárinfluenza: Brüsszel segítségét kéri a kormány

A járvány milliárdos károkat okozott a tenyésztőknek, több szereplő csődközelbe kerülne segítség nélkül. Kárenyhítésre a Földművelésügyi Minisztérium hivatalosan is az Európai Bizottság intézkedését kéri.

MTI, 2017. január 23. hétfő, 15:02

Magyarországon már hét megyében megjelent a madárinfluenza H5N8-as törzse, emiatt már 3,3 millió baromfit kellett leölni, főként víziszárnyasokat. A Magyar Nemzet hétfői cikke szerint ez több gazdálkodót csődközelbe juttatott, a leölt állomány miatt a béreket is nehezen gazdálkodják ki a piaci szereplők. Viszont a jogszabályok miatt a járványügyi okokból megölt állatok után nem jár kártalanítás, ha az állam kárpótolná a gazdákat, az a belső piac működését tiltó uniós szabályozást sértené meg.

A Földművelésügyi Minisztérium ez utóbbi tiltást oldaná fel azzal, hogy hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását. A tárca szerint ugyanis az egyedi rendkívüli intézkedés megengedi, hogy egészségügyi vagy járványügyi szempontból kiemelt esetekben beavatkozhassanak.

A kérést a Mezőgazdasági és Halászati Miniszteri Tanács hétfői, brüsszeli ülésén terjeszti elő Nagy István, az FM parlamenti államtitkára a jelentős mértékű ágazati nehézségekre hivatkozva.

Csorbai Attila, a Baromfi termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az MTI-vel közölte, hogy a madárinfluenza miatt január közepéig mintegy 3 milliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak. Mivel a járvány még nem ért véget, ezért még nem tudni ténylegesen mekkora kárt okoz a járvány.