Karácsony előtt három nappal jelent meg a Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján, hogy megkapta a környezetvédelmi hatóság hozzájárulását a Bet Bau Kft. ahhoz, hogy Madocsa területén kavicsbányát építsen, amely nem mellesleg a Paks II építkezéshez biztosítaná az alapanyagokat - írja a hvg.hu.

A helyiek értetlenül állnak a döntés előtt, hiszen nyáron helyi népszavazáson, 70 százalékos részvétel mellett 93 százalék utasította el a kavicsbánya létesítését a faluban. Ráadásul ekkor arról is döntöttek, hogy a helyi önkormányzatnak rendeletet kell alkotnia a bánya építésének tiltásáról, és ezt a rendeletet meg is alkották, tehát papírjuk van arról, hogy ott nem épülhet kavicsbánya.

Az elutasítás oka nem csak az, hogy az itt élők féltik a környezetüket a portól, a zajtól, hanem ami ennél sokkal fontosabb: a környezetvédők attól tartanak, hogy a kavicsbánya termelése jelentősen lecsökkentené a talajvízszintet, ami a mezőgazdasági termelést lehetetlenítené el a térségben.

A helyiek a nyár végén kezdtek gyanakodni, miután úgy értesültek a Tolna Megyei Kormányhivataltól, hogy tovább folyik a bánya környezetvédelmi engedélyeztetési eljárása.

A Bet-Bau Kft. most lényegében ezt a környezetvédelmi engedélyt kapta meg, a helyiek pedig nem is értik, mindez hogyan lehetséges.

Ennyit ér ma Magyarországon egy helyi népszavazás

- írják az elkeseredett lakók a közösségi oldalon a hvg.hu szerint.