BUX
40021

Magán-nyugdíjpénztári trükköt vizsgál a PSZÁF

Az egyik magán-nyugdíjpénztárnál munkára jelentkezők mintafeladatként töltötték ki adataikkal az átlépési nyilatkozatot, amit nem kaptak vissza és az átléptetés is megtörtént.

Leszák Tamás, 2010. augusztus 6. péntek, 11:36

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) fogyasztóvédelmi eljárást indított annak tisztázására, hogy az egyik magánnyugdíjpénztár átléptetési gyakorlata során megsértette-e a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény előírásait.

A PSZÁF-hoz érkezett bejelentés szerint egy magánnyugdíjpénztár Északkelet-Magyarországon olyan állásinterjúkat szervezett, amelyen az érdeklődők számára a munkafeladat megismerésére egy ingyenes tanfolyamot ajánlott fel. Az ajánlat azt is tartalmazta, hogy a jelentkezők az oktatást követően dönthetnek majd az állás elfogadásáról. A résztvevőkkel aztán közölték, hogy a felkínált álláslehetőség a pénztári hozamokról való tájékoztatás, illetve új pénztártagok be- és átléptetése lesz.

Mintafeladatként a saját nevükkel, személyes adataikkal és aláírásukkal ellátott magán-nyugdíjpénztári átlépési nyilatkozatokat töltettek ki velük, amelyeket azonban az oktatás végén kérésük ellenére sem kaptak vissza a résztvevők.

A történtek miatt bejelentést tevő magánszemély - és vélhetően más résztvevők - nem szándékoztak másik magán-nyugdíjpénztárhoz csatlakozni, azonban a kitöltött nyilatkozatukat felhasználva a bejelentő átléptetése mégis megtörtént. A rendelkezésére álló információk alapján a PSZÁF "erősen valószínűsíti", hogy törvénysértés történt.