A csütörtöki Napi Gazdaság cikke

Kampányfogásnak tudom csak minősíteni az alacsony reálhozam és a magas költségszint emlegetését akkor, amikor a befektetési szabályok abba az irányba tolják a pénztárakat, hogy lehetőleg a magyar államot finanszírozzák (a szakember az októbertől életbe lépő, a magánkasszák devizakitettségét korlátozó rendelkezésekre utal - a szerk.), ugyanakkor a magyar állampapírpiac hozamánál nagyobbat várnak a pénztáraktól - mondta Pellei József, a VIT Nyugdíjpénztár ügyvezetője, aki szerint a kettő együtt nem megy.

Amennyiben a költségeket magasnak ítéljük, akkor a jogszabályi előírások számosságát, bonyolultságát és gyakori változtatását, az ezeknek történő megfelelést is figyelembe kell venni - egészítette ki Paczolai Szabolcs, a Dimenzió Magánnyugdíjpénztár ügyvezetője.

Az Aegon kasszájánál határozottan azt állították, hogy az indulási szakaszra jellemző relatíve magas költség viszonylag egyoldalú, kötvénytúlsúlyos befektetési összetétel mellett már régen a múlté. Az elmúlt évekre "beérett" a nyugdíjpénztári szektor, és csökkenő díjak mellett a befektetési időszakhoz illő hosszú távú, szofisztikált befektetéseket kezelnek, így mind a költségek, mind az elérhető reálhozam oldaláról magas nettó megtérülés várható.

Ezzel szemben a tb-nyugdíjrendszer, tekintettel az elmúlt időszakban az egyensúly érdekében folyamatosan végrehajtott szigorításokra (nyugdíjformula, svájci indexálás szigorítása, korhatáremelés, 13. havi nyugdíj eltörlése), jelentős negatív "reálhozamot", megtérülést nyújtott tagjainak.