Mindegyik választható portfólióban messze az infláció fölötti hozamot produkált 2014-ben az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ága: a tagság 92,6 százalékának 10 százalékot meghaladó hozamot írtak jóvá. Így a tagok vagyona egy év alatt csaknem 10 milliárd forinttal gyarapodott, a múlt év végére 108,6 milliárd forintot tett ki - adta hírül a pénztár.

A nyugdíjpénztárban a tagok négy, eltérő befektetési stratégia szerint kezelt portfólió közül választhatnak, amelyeknek - a bennük szereplő befektetési eszközök arányától függően - különböző a várható hozama és a bennük rejlő kockázat is - mondja Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Tavaly a kiegyensúlyozott portfólió - amelyben a tagság mintegy 90 százaléka van - átlagosan 10,34 százalékos hozamot realizált, míg a növekedésiben 10,02 százalék volt az eredmény.

Az elmúlt tíz évben a kiszámítható portfólióban a legalacsonyabb hozam is 5,54 százalékos volt, míg a klasszikus portfólió 5,82, a növekedési 6,74, a kiegyensúlyozott pedig 7,08 százalékos átlaghozammal növelte a tagok vagyonát 2005 és 2014 között, miközben az erre az időszakra kalkulált átlagos infláció 4,16 százalék volt.

Nő a tagok öngondoskodási igénye: egyre többen élnek az egyéni befizetés lehetőségével, ezek volumene egyetlen év alatt 2,8 milliárdról 3,8 milliárd forintra emelkedett - mondta az ügyvezető.