Sietni kell, ha Ön se akar lemaradni az új budapesti sikerkiállításról

Már csak két hétig látható a Szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig - válság és újjászületés 1929-ben című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). A legismertebb szürrealisták munkáit felvonultató kiállításra eddig több mint százezren voltak kíváncsiak - adta hírül az MNG.
Domokos Erika, 2019. október 5. szombat, 15:36
Fotó: MTI Fotó / Máthé Zoltán - René Magritte A kettős titok című festménye.

A párizsi Pompidou Központtal közösen szervezett tárlaton csaknem 120 festmény, grafika, szobor, fotó, film és dokumentum segít bemutatni a mozgalom történetének eseményekkel teli időszakát, az 1929-es évet. Az október 20-ig látható kiállításon többek között Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti műveivel találkozhatnak a látogatók.

A kiállítás a mozgalom történetének egy rendkívül izgalmas szeletére fókuszál: az 1929-es év eseménydús, személyes és művészi ellentétekben gazdag időszakán keresztül mutatja be a szürrealizmus fő tendenciáit, a csoport vezéralakjait, kiemelkedő alkotóit - írta közleményében az MNG. (Egyebek mellett ekkor tűnik fel a katalán Salvador Dalí a párizsi művészeti színtéren, ekkor mutatják be a Louis Bunuellel együtt készített Andalúziai kutya című filmjét, a szürrealista mozgóképművészet első darabját.)

HOZZÁSZÓLÁSOK