Fáj a koronavírus? Kérjen adócsökkentést

Hosszú távon nincs még egyértelmű megoldás a járvány által okozott bevételkiesésekre, de az adókötelezettségek időbeli racionalizálása segítséget nyújthat a hirtelen jött bevételkiesésre.
Rácz Gergő, 2020. március 12. csütörtök, 13:02
Fotó: Getty Images

Az ilyen válságos és előre nem látható helyzetekre vonatkozóan a magyar adórendszer ismeri a fizetési kedvezmények intézményét, amely a különböző anyagi, szociális helyzetből adódó esetekben nyújthat segítséget az adózóknak - áll az RSM adótanácsadó összeállításában.

Méltányossági alapon kérelmezhető a fizetési kötelezettség halasztása, részletfizetése, a fizetendő adó mérséklése, illetve egyes esetekben az adó elengedése is.

A cég több megoldást felvázolt, amelyek az adó előleg mérséklését és a részletfizetés lehetőségének alkalmazhatóságát teszik lehetővé a bajban lévő vállatok számára.

Adóelőleg mérséklési lehetőségek közül van mód a társasági adó mérséklésére, a helyi iparűzési adó mérséklésére, vagy az energetikai költéssel kapcsolatos adók csökkentésére.

A vállalatok ugyancsak kérhetik az egyes adókat érintő részletfizetést, ez vonatkozik a társasági adóra, a helyi iparűzési adóra, és egyéb kisebb adónemekre is.

HOZZÁSZÓLÁSOK