A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban és a Nemzetgazdasági Minisztériumban folyó egyeztetéseknek kedvező hátteret adnak a Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő hétvégi magyarországi látogatásán történtek, illetve az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel aláírt gazdasági jellegű kétoldalú megállapodások - hívta fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozva a cég vezetője.

Tájékoztatása szerint szakmai partnerük, a kínai LGREAT Solar telepíti a gyártóüzemet Berettyóújfaluba. Az összesen 10,5 millió euró összegű beruházás kapcsán 14 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot építenek, ahol évente 200 megawatt teljesítményű beépített napelemet, 800 ezer darab cellát fognak gyártani, s szállítanak majd elsősorban az LGREAT európai uniós partnereinek.

Az üzem gyártósoránál 730-an fognak dolgozni, de összesen 800 személynek ad majd munkát az Orient Solar Kft. a különösen hátrányos kistérségben - tette hozzá Galló Ferenc.

Szeptemberben indulhat az építkezés

Utóbbi okán - mint megjegyezte - a kormányzati támogatás 25-60 százalék közötti lehet. A Becsey Zsolt külgazdasági kapcsolatokért felelős államtitkárral folytatott tárgyalások eredményeként napokon belül beadhatják a projektet a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, s két-három héten belül megszülethet a megállapodás az egyedi kormánydöntés alapján várható támogatásról - jegyezte meg.

Hozzátette: 2-3 hét múlva aláírják a magyar-angol nyelvű dokumentációkat, s várhatóan szeptemberben megkezdődnek a kivitelezői munkák, attól számítva négy hónap múlva pedig a termelés is megindul Berettyóújfaluban.

Galló Ferenc szerint a magyar-kínai együttműködés tovább folytatódik: cégük 5-10 megawattos naperőművek gyártását tervezi a jövőben.

Tizenkét pont

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint egyébként a hétvégén tizenkét, főként gazdasági jellegű kétoldalú megállapodást írtak alá Orbán Viktor miniszterelnök és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő jelenlétében Budapesten.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos egyetértési nyilatkozatot írt alá Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszterrel a légi és folyami közlekedés fejlesztéséről, Csen Tö-ming (Chen Deming) kereskedelmi miniszterrel pedig a befektetés ösztönzésről. A tárcavezető és Kao Csien (Gao Jian), a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete a vasúti fejlesztésről és szállításról írt alá egyetértési nyilatkozatot.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Kao Csien nagykövet a Kínai Népköztársaság Kormánya és a Magyar Köztársaság kormánya közötti kulturális együttműködéséről és kulturális központok kölcsönös létesítéséről írt alá szándéknyilatkozatot.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke és Van Csi-fej (Wan Jifei), a Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke együttműködési nyilatkozatban döntöttek a bilaterális üzleti tanács felállításáról.

A Huawei informatikai óriáscég európai ellátó központ létrehozásáról kötött stratégiai megállapodást.

A kínai többségi tulajdonú BorsodChem Zrt. 1,1 milliárd euró összegű pénzügyi együttműködési megállapodást kötött a Bank of Chinával.

Szolnokon egy évi 60 ezer tonna kapacitású citromsavgyárat szándékoznak létrehozni a kínaiak, erről a Szolnoki Ipari Parkkal kötöttek megállapodást szombaton.

A világítótestek gyártásával foglalkozó CANYI New Lighting termelési bázisról írt alá megállapodást.

A légiközlekedési cégeket egyesítő és más ágazatokban is érdekelt HNA-csoport stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tőketársaság Zrt.-vel.

Mindezek mellett együttműködésről szóló nyilatkozatot írtak alá egy úgynevezett közép-kelet-európai logisztikai és kereskedelmi platformról, és megállapodást kötöttek egy közép-európai magyar-kínai kereskedelmi logisztikai és fejlesztési együttműködési övezetről.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök pénteken érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre. A kormányfőt mintegy száz üzletember kísérte el ötnapos európai körútjára. Orbán Viktor miniszterelnök a megállapodásokat rendkívül fontos mérföldkőként és sikerként értékelte Magyarország megújulása szempontjából. Ven Csia-pao azt mondta: Kína hajlandó "bizonyos összegű" magyar államkötvényt vásárolni, a kínai állami fejlesztési bank pedig egymilliárd eurós különhitelt fog biztosítani a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására.