Magyar kormánytámogatással bővített az osztrák bútorgyár

Felavatták a kárpitos bútorok, ágyak és matracok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó ADA Hungária Bútorgyár Kft. 1,2 milliárd forint költséggel épült üzemcsarnokát pénteken Körmenden - számolt be az eseményről az MTI.
Domokos Erika, 2018. augusztus 17. péntek, 17:54
Fotó: Shutterstock

Az osztrák ADA-konszern összesen 5,2 milliárd forintot fordít a Magyarországon (Körmenden, Zalaegerszegen és a Zala megyei Nován) működő üzemeinek bővítésére. A fejlesztéssel a már meglévő 1300 munkahely mellett további százat hoznak létre - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A projekteket a magyar kormány 1,05 milliárd forinttal támogatja. Az ADA-konszern döntésében - mely szerint a fejlesztéseket Magyarországon valósítja meg - az is közrejátszott, hogy a magyar gazdaság van olyan erős, hogy előállítsa azokat a forrásokat, amelyekkel az országban lehet tartani a kulcsfontosságú beruházásokat - véli az államtitkár.

Vas megye kiemelt célpontja azon törekvéseknek, hogy világszínvonalú ipar telepedjen le a térségben, a helyiek pedig számíthatnak a kormány további támogatására - mondta Magyar Levente.

A körmendi csarnokbővítés központjában az ADA fejlesztőrészlege áll - mondta Szabó Ferenc, az ADA Hungária Bútorgyár Kft. ügyvezető igazgatója. - A bútorgyárban 35 fős csapat foglalkozik termékfejlesztéssel, az elmúlt évben összesen 80 új ülőbútort-modellt fejlesztettek ki. Az új csarnokrészben tágasabb, igényesebb környezetben tudják végezni munkájukat.

Az infrastruktúrafejlesztést az tette szükségességé, hogy az elmúlt években sikeres volt a szállodák, hotelek ADA-bútorokkal való berendezése és a következő években is ennek az üzletágnak a dinamikus növekedésére számítanak - tette hozzá az ügyvezető.

A 7500 négyzetméteres épület emeletén 1200 négyzetméteren az irodákat alakítottak ki, a földszinti készáruraktár területe 1300 négyzetméter, az alapanyagraktár és a fejlesztés területe pedig közel 5 ezer négyzetméter.

Az osztrák anyavállalat 1992-ben alapította meg első külföldi leányvállalatként az ADA Hungária Bútorgyár Kft.-t. A cég folyamatosan fejlődött, mostanra az egyik legnagyobb hazai bútoripari vállalattá, a legnagyobb kárpitosbútor-gyártóvá vált.

Az ADA-cégcsoport Ausztriában, Magyarországon és Romániában rendelkezik termelő kapacitással. Évente 41 ezer bútort készítenek, ezek 97 százalékát exportálják, az ADA magyar telephelyeit átlagosan hetente 90 kamion hagyja el. A körmendi cég elsősorban kárpitozott bútorok, ülőgarnitúrák, ágyak, étkezősarkok gyártására specializálódott.

Az ADA Hungária Bútorgyár Kft. megalakulása óta eltelt 26 év azt bizonyította, hogy a tulajdonosi kör elhivatott magyarországi befektetéseinek fejlesztése mellett - véli Bebes István (Fidesz-KDNP) polgármester.

A kép illusztráció, forrás: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.17 18:53

De jó, hogy minden külföldi cégnek jut egy pár milliárdocska az adónkból! Nehogy mán íhen hajjanak itt nállunk, a szegíny segílyes nyugati cégek! Csak a magyar vállalkozót és munkavállalót tekinti fejőstehénnek mutyikormányunk, nekünk nemhogy adómilliárdocskák nem jutnak, de még a huszadik bőrt is lehúzzák rólunk...

A k..va anyátok, mutyielvtársak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html