Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Schamschula György közölte: a postai szolgáltatóknak földrajzi és személyi megkülönböztetés nélküli szolgáltatást kell nyújtaniuk, ezt azonban gazdasági alapon sokszor nem lehet megtenni.

Az EU emiatt olyan támogatási rendszer hozott létre, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy támogassák saját szolgáltatójukat. A támogatási összeget viszont 2014-ben állapították meg, az azóta ugyanannyi. Hozzátette: a bérek eközben negyven százalékkal emelkedtek, a keretösszeg viszont nem követi le a növekedést.

A posta üzemi szinten veszteséges vállalat, mert az alaptevékenységéhez kötődő árbevétel alacsonyabb, mint a feladatok elvégzéséhez szükséges pénz - jelentette ki, megjegyezve: a postai szolgáltatók a világon mindenhol "szenvednek", mert az iparág sokat változott az elmúlt években, például egyre kevesebb levelet küldenek az emberek, és a csekkforgalom is hanyatlik.

A vezérigazgató arra reaálgt, hogy a cég egyelőre nem tudott megállapodni a szakszervezetekkel az idei béremelésről. A Posta  csak egy egyszeri kifizetést ajánlott, az érdekképviseletek szerint ez viszont elfogadhatatlan. Ezét szombat délelőtt demonstrálnak a szakszervezetek Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája előtt. Schamschula György a köztévében azt is elmondta, a tárgyalásokat hétfőn folytatják, a vezérigazgató reméli, hogy meg tudnak állapodni a szakszervezetekkel.