Az esős idő ellenére több száz postai alkalmazott gyűlt össze szombat délelőtt a Batthyány térnél, majd vonult át a közeli Vám utcába, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája elé, hogy egy petíciót adjanak át, amiben többek között általános bérfejlesztést követelnek - írja az Index.

A postások azután döntöttek a demonstráció mellett, hogy a Magyar Posta visszautasította egységes bérfejlesztésre vonatkozó követeléseiket. A dolgozókat képviselő szakszervezetek eredetileg 15 százalékos emelést kértek, a tárgyalásokon azonban mindössze egy egyszeri, szenioritás alapú juttatást ajánlottak nekik.

A petíció átadása után több Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke elmondta, tavaly november óta tartanak a bértárgyalások, és azért jöttek tüntetni, mert a munkáltató nem teljesítette a kéréseiket. Szerinte a pandémiás helyzet most csak kifogás a posta részéről, hogy ne tudjanak megállapodni a bérek rendezéséről.

Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke arról beszélt, az egyszeri kifizetés nem elfogadható, rendes alapbéremelést követelnek. Az érdekvédelmi szervezet elnöke minimum 10 százalékos emelésről beszélt, mert úgy véli, ez a követelés áll közelebb a reálishoz.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, támogatják a postás dolgozók bérköveteléseit, és úgy vélte elfogadhatatlan az a helyzet, hogy a tulajdonos nulla százalékos bérfejlesztést tett le az asztalra.

Andrássy Tiborné a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke az Index szerint arra kérte a megjelenteket, hogy vonjanak be minél több kollégát a szakszervezetekbe, győzzék meg őket, hogy lépjenek be, mert együtt erősebben tudják képviselni az érdekeiket.

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke szerint a postások dolgozni akarnak, megbecsülést akarnak, fizetésemelést akarnak. Hozzátette, hogy szerinte méltánytalan, hogy itt kell lenniük, "de most muszáj".

Brüsszelre keni a posta

A Magyar Posta azt állította, hogy Brüsszel miatt nem tud a magyar állam pénzt adni a béremelésre, "mert Brüsszel erre nem adott engedélyt." A Posta vezetője ezért arra kérte a postásokat és a szakszervezeteket, hogy közösen lépjenek fel Brüsszelben, keressék meg a Bizottságot, az európai parlamenti képviselőket és a Bizottság hazai képviseletét.

A Magyar Posta szerint "a százalékos mértékű bérfejlesztés akkor lenne megvalósítható jelen helyzetben, ha az egyetemes postai szolgáltatások ellátásához szükséges teljes körű anyagi támogatás biztosított lenne. A posta tudomásul vette, hogy a szakszervezetek az ajánlatot nem fogadták el. A tárgyalások jövő héten folytatódnak - tették hozzá.

A szervezetek viszont már korábban jelezték, hogy a szombati demonstrációnak lehet folytatása is, sokan sztrájkot sürgetnek, ha nem közelednek az álláspontok, ugyanakkor a fokozatosság elvét szeretnék betartani.