Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A büntetést azzal indokolták, hogy a Magyar Telekom nem tartotta be a jogszabályi feltételeket új hírközlési hálózatának kiépítése során a Fejér megyei Ercsiben, szabálytalanul jutott versenyelőnyhöz, szolgáltatása ezért veszélyeztette az előfizetők érdekeit. A vállalat késve és csak hatósági felszólítás után jelentette be a tavaly márciusban befejezett hálózatot, annak kiépítését nem fejezte be határidőre és folytatta az építési jogosultság lejárta után is - idézi az NMHH közleményét az MTI.

Az NMHH emiatt felszólította a Magyar Telekomot, hogy nyújtson be kérelmet fennmaradási engedélyre, annak beérkezése után ráadásul további adatszolgáltatásra és hiánypótlásokra is szükség volt. A közlemény szerint az építmény fennmaradási engedélye csak áprilisban vált véglegessé, de már tavaly májusban megkezdte a szolgáltatást.

Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a Magyar Telekom a hírközlési jogszabályok ismeretében járt el szabálytalanul.

Az ismételt jogsértésre tekintettel az NMHH - az elektronikus hírközlésről szóló törvényben nevesített mérlegelési jogkörében eljárva - a szolgáltató vezető tisztségviselőjére további 3 millió forint bírságot szabott ki.

A közlemény szerint a fokozatosság és arányosság elvét követve az NMHH a szankciók mértékével is jelzi az összes piaci szereplőnek, hogy nem éri meg tudatosan eltérni a hírközlési szabályoktól.

A határozat ellen a szolgáltató a közléstől számított 15 napon belül fellebbezhet.

Reagált a Telekom

Az MTI érdeklődésére a Magyar Telekom közölte, a határozatban foglalt bírság mértéke ellen fellebbezést nyújt be, továbbá levonja tanulságokat. A társaság kiemelte, országszerte folyamatosan fejleszti hálózatát, 2018 végéig 300 ezer új elérést tervez kiépíteni.