Magyar áldozatai is lehetnek az aranyzuhanásnak

Az aranypiacon történt hétfői "vérengzés" újabb áldozatai lehetnek itthon azok a zálogházak és finanszírozó bankjaik, amelyek nem készültek fel megfelelően az arany árának összeomlására.
Leszák Tamás, 2013. április 17. szerda, 09:37
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az arany árának zuhanásával az ékszergyártók és -kereskedők fellélegezhetnek ugyan, a fizikai aranyat nagy mennyiségben készletező és azon alapulva hitelező zálogházak, illetve finanszírozó bankjaik azonban akár napok alatt komoly problémákkal szembesülhetnek. Szakértők szerint a szereplők többsége nem készült fel az "arany­árválságra", bár az elemzések már korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy az árfolyam emelkedésére alapozó tevékenység megbosszulhatja magát.

A zálogházak az ügyfél arany ékszerei, ezüsttárgyai értékét megbecsülve folyósítanak kölcsönt; ha az adós visszafizeti a kölcsönt, visszakapja értéktárgyait, ha nem váltja ki, akkor pedig a zálogház − veszteségei fedezésére − értékesíti azokat. Amennyiben az arany ára a jelenlegi ütemben csökken, a zálogházak kiadott kölcsöneik töredékét tudják csak fedezni az értékesítésből.

A magyar zálogházak egy része az eseményekre reagálva azonnal csökkentette a kiadható kölcsön nagyságát, mások viszont tartják azt, szinte megmagyarázhatatlanul − fogalmazott lapunknak egy iparági szakértő. A fél évvel ezelőtt kiadott kölcsönökön e cégek veszteséget szenvedhetnek el, amit a nemzetközi piacokon tevékenykedők már megéreztek. Megfelelő kockázatkezeléssel azonban elkerülhető ez a helyzet. Jánváry Krisztián, a BÁV Zrt. zálogüzletágának üzletfejlesztési igazgatója például lapunknak azt mondta, a társaságot nem érte váratlanul az elmúlt napok eseménysorozata, a társaság fél éve léptette életbe új kockázatkezelési stratégiáját.

A kisebb és közepes zálogházakat jellemzően magyarországi hitelintézetek finanszírozzák, ahol a fedezetet a bankok felé is az elzálogosított nemesfém tárgyak jelentik. Forrásaink szerint a szokványosnak számító kockázatkezelési eljárás alapján a bank bekéri a hitelfelvevő készleteiről szóló kimutatásokat, és amennyiben megfelelőnek találta a hitel és a fedezet arányát, nagy eséllyel az emelkedő, de legalábbis szinten maradó árakban bízva hagyta jóvá a további hitelezési folyamatot. Ezzel szemben ma a piacon előfordulhat egy olyan abszurd helyzet is, amikor jobban megéri a zálogháznak egy konkurensnél elzálogosítania az aranyat, hiszen ha az nem reagált időben, akkor a világpiaci árnál magasabb kölcsönt ad a nemesfémre.

Az arany ára több mint 100 dollárral, közel hároméves mélypontra süllyedt hétfőn, és múlt csütörtök óta mintegy 15 százalékkal esett a jegyzése. Ezen a szinten azonban már megjelentek vásárlók és a Commerzbank elemzése szerint feltörekvő országok jegybankjai is kiléptek a piacra, hogy diverzifikálják tartalékaikat. Az utóbbi két nap pánikszerű eladásai után azonban tegnap délután stabilizálódott az aranypiac, a fém unciáját a déli órákban 1388,60 dolláron jegyezték Londonban, 2,7 százalékkal magasabban, mint hétfőn.

HOZZÁSZÓLÁSOK