Magyar cég került a korrupciós hivatal célkeresztjébe Romániában

Egymást követik a vádak és eljárások Romániában a Keviép Kft. ellen. A magyar építőipari cég ottani építkezéseivel kapcsolatban nyomoznak immár évek óta, de bizonyítékot eddig nem találtak. A magyar cég uniós fórumokhoz fordult, mert elvégzett EU-s fejlesztéseket sem fizetnek ki.
Szakonyi Péter, 2015. augusztus 24. hétfő, 13:04
Fotó: Napi.hu

Első számú közellenségnek érzi magát a magyar Keviép Romániában. A debreceni vállalkozás évtizedek óta jelen van az ottani piacon, ráadásul 15 millió euró befektetést is végrehajtott többek közt Temesváron, mégis támadások kereszttüzében áll.

A cég elvégzett munkáit nem fizetik ki, és egymást érik az ottani Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vizsgálatai a cég ellen. Képtelen vádakat fogalmaznak és azokat bizonyítékkal nem tudják alátámasztani - mondta Miklóssy Ferenc, a Keviép résztulajdonos-ügyvezetője  a Napi.hu-nak.

Ezt megelégelte a cég és egy 2008-ban befejezett uniós beruházás ki nem fizetett számlája miatt Brüsszelhez fordult jogorvoslatért. A nagyváradi csatornarendszer 8 millió eurós munkálatait ugyanis már régen befejezték és minőségi kifogások sem merültek fel. Ez a romániai bíróságon is igazolást nyert, majd a párizsi választott bíróság is a Keviép javára döntött, a számla 40 százalékát azonban máig nem egyenlítették ki. Küzdenek a román adóhivatallal is, az ugyanis többszöri kérés ellenére tartozik egy 1996-os adó-visszatérítéssel.

Siker és szélmalomharc

A Romániában 130 embert foglalkoztató cég az ellenszél dacára nagy infrastrukturális munkákat nyert el - például Kovászna megyében és Nagykárolyon -, ám minden esetben szélmalomharcot folytatnak az ottani hatóságokat és az ügyészséggel. A sorozatos támadások miatt partnereik is tartózkodóbbak lettek. Miklóssy szerint a romániai gyakorlat ellenére időben és pontosan kifizetik az alvállalkozókat. A Keviép tulajdonosa a támadások miatt már komolyan fontolgatja, hogy elhagyják a román piacot - mint tette azt több magyar építőipari cég, így például a Vegyépszer is -, ám a jelentős befektetéseiket nem akarják leírni.

A cégvezető szerint a kft. elleni támadások oka a cég ottani ellenlábasaiban és a versenytársakénál kedvezőbb vállalási árakban keresendő. A Kovászna megyei szemétlerakó építését például hiába vállalták 10 millió lejjel, azaz 700 millió forinttal a legolcsóbban, mégis kizárták őket a közbeszerzésből. Ennek ellenére nem adták fel, és a sokmenetes küzdelem végén a Keviép építhette meg a tárolót.

Így lett a kolozsvári szemétlerakóból is. A város vezetői ugyanis miután észlelték a lerakóhely telítettségét, ideiglenes megoldásként a szemetet Nagyváradra szállították. A két város megállapodását követően mégis a Keviép került a "szégyenpadra", mert a nagyváradi lerakóhelyet  a Keviép hozta létre, így  a magyar cég üzleti érdekeit hozták összefüggésbe a kolozsváriak döntésével. A Keviép tavaly 13 milliárd forintos árbevételéből 1,5 milliárd származott a román piacról, idén ezt várhatóan - a jelenlegi helyzet ellenére is - meg tudják duplázni - mondta Miklóssy.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.08.24 17:22

Mielőtt valaki trianonozna itt,gondoljuk át.Ott már miniszterelnököt is nyakon csíptek hogy korrupt volt.És nálunk...???
Másrészt a magyar cégeket senkinek nem kell bemutatni,azt hitték itthon vannak.Tévedtek ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2015.08.24 16:04

A Keviépnek évtizedes tapasztalatai vannak a korrupcióban, Debrecenben Kósával összehozták, hogy szinte minden kiírást ők nyernek meg. A Keviép Debrecen Strabagja, emellett megvannak a fedőcégei amelyek aztán visszahálálják a debreceni politikus bagázsnak az előnyöket, Kósa meg Kósáné erről napokon át tudna mesélni, hogy hogyan is megy ez.
MOst meg megbuktak Romániában, mert a magyar módszer ott (is) büntetendő, aztán rinyálnak ezerrel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VasiMu, 2015.08.24 15:30

A DNA vezetöi is korrupciós botrányba keveredtek. A bukaresti maffiakormány politikai leszámolásra is felhasználja a DNA-t, szekus módszerekkel dolgoznak és vezetoik saját megánérdekeik szerint járnak el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html