Egyedüli ajánlattevőként a Betonútépítő Zrt. és a Srí Lanka-i Access Engineering Ltd. (AE) építőcég alkotta BA Konzorcium nyerte meg a Fővárosi Vízművek Zrt. közbeszerzési eljárását, amit az Indiai-óceáni szigetország két víztisztító művének rekonstrukciójára írt ki. A beruházás értékét négy évre előzetesen nettó 23,25 millió euróra becsülte a Vízművek, ennél a nyertes konzorcium ajánlata közel 5 millióval magasabb volt, 28 millió euró (mintegy 8,1 milliárd forint). A Kalatuwawa és Labugama települések külterületén található víztisztítók felújítása Magyarország és Srí Lanka közti pénzügyi együttműködési keretprogram részeként valósul meg.

A BA Konzorcium feladata a víztisztítók felújítása mellett az üzemeltetési kézikönyvek és megvalósítási tervdokumentáció elkészítése, a próbaüzem és betanítás, majd a próbaüzemet követő 12 hónapban "technikai segítségnyújtás". Kalatuwawában egy 90 ezer köbméter/nap kapacitású víztisztítót és létesítményeit újítja fel a két cég, nettó 13,84 millió euróért, míg Labugamában egy 60 ezer köbméter/nap kapacitású létesítményt 14,15 millió euróért - derül ki a közműcég közbeszerzési tájékoztatójából.

Nem volt verseny a tenderen

A munkákhoz kapcsolódó építési terület előkészítésére és egyes építőmesteri munkákra már korábban szerződést kötött az AE Ltd.-vel a Fővárosi Vízművek, így a közbeszerzésre jelentkezőknek vállalniuk kellett, hogy együttműködnek majd a Srí Lanka-i céggel. Az eljáráson azonban csak egy ajánlat érkezett. A Fővárosi Vízművek tájékoztatása szerint hirdetmény közzétételével induló, tárgyalásos közbeszerzési eljárást folytatott le, amelyen bármely érdeklődő gazdasági társaságnak lehetősége volt részt venni. "Azt azonban, hogy miért nem érkezett több cégtől ajánlat az eljáráson, nem az ajánlatkérő kompetenciája megválaszolni" - közölte lapunkkal a fővárosi társaság.

A budapesti székhelyű Betonútépítőt 2010 novemberében 5 millió forint jegyzett tőkével alapították, egyszemélyes tulajdonosa Dunai György, akinek érdekeltségébe tartozik többek közt a szintén építőipari tevékenységet folytató Betonút Zrt., PannonAszfalt Kft. és EuroAszfalt Kft. - derül ki a cégbírósági adatokból. A cég tevékenységének első hónapjában 10 millió, majd 2011-ben 160,5 millió forint nettó árbevételt ért el. Az adózott eredménye 8,8 millió, illetve 19,5 millió forint volt. A Srí Lanka-i projekt megvalósításába alvállalkozókat von be, azt hogy kiket és milyen arányban, nem tették közzé a közbeszerzési tájékoztatóban.

Hoppon maradt  a Vízművek korábbi kisebbségi tulajdonosának cége

A Fővárosi Vízművek a két Srí Lanka-i víztisztító felújítására már 2010 júniusában szerződést kötött - szintén közbeszerzési eljárás eredményeként - két céggel: az AS Ltd. mellett a vízi létesítmények építésével és vízkezeléssel foglalkozó Degrémont Water Kft.-vel (DW) - 20 hónapra összesen 29,85 millió euróért (jelenlegi árfolyamon 8,6 milliárd forintért). A szerződés szerint a DW által elvégzendő munkákért 28,11 millió, míg az AS Ltd.-nek 1,74 millió eurót fizetnek. Azaz fizettek volna a DW-nek, a szerződései ugyanis nem teljesültek, az abban szereplő munkákra írta ki tavaly az új kivitelezési közbeszerzést a Fővárosi Vízművek. Azért kellett új közbeszerzést kiírni, mert a magyar hányad-elvárást (50 százalék) az előző alvállalkozó nem tudta teljesíteni - közölte lapunkkal a Vízművek. (A beruházás fővállalkozója a Fővárosi Vízművek.)

A kiválasztott projekteket Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok magyar áruk és szolgáltatások exportjával valósítják meg - derül ki a két ország közti pénzügyi együttműködési keretprogramról szóló kormányhatározatból. Nem magyar származású árucikkekre, illetve szolgáltatásokra akkor nyújtható finanszírozás a kötött segélyhitelkeret terhére, ha a Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok Srí Lanka területére irányuló exportjának legalább 50 százaléka magyar eredetűnek minősül - áll a jogszabályban.

A 2008 júliusában, 500 ezer forint jegyzett tőkével bejegyzett DW tulajdonosa a francia Dégremont SA, amely a víz-, hulladék- és környezetgazdálkodással foglalkozó, párizsi székhelyű Suez Environnement SA technológiai szolgáltató cége. A Suez Environnement SA 2012 júniusáig a Fővárosi Vízművek egyik kisebbségi tulajdonosa volt. A Fővárosi Közgyűlés 2012 májusában döntött a Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról, valamint az 1997-ben kötött menedzsmentszerződés megszüntetéséről. Mindezért a főváros 15,1 milliárd forintot fizet a 25 százalékos részesedéssel rendelkező külföldi befektetőknek, a Suez Environnementnek és a német RWE Aqua GmbH-nak.

A Degrémont SA részt vett a Csepel 2005 FH Konzorcium tagjaként a Budapesti Központi Szennyvíztisztitó üzemeltetésében is, az üzemeltető cégben lévő kisebbségi üzletrészét azonban tavaly szintén kivásárolta a fővárosi önkormányzat.