Magyar cégbe vásárolna be az orosz Gazprom

Az orosz Gazprom Nyefty állami kőolajcég vezetése mintegy két hét múlva tárgyal arról, hogy szerbiai leányvállalata révén 50 százalékos részesedést szerezzen a magyarországi RAG Kiha Kft.-ben - jelentette szerdán a Nyefty Rossziji energetikai hírportál.
MTI-Eco, 2014. április 3. csütörtök, 07:56
Fotó: Reuters

Az április 18-án tartandó igazgatótanácsi ülés napirendi pontjai között szerepel a kérdés, hogy a Gazprom állami energetikai cég 95,68 százalékos tulajdonában lévő, kőolaj-kitermeléssel és feldolgozással, tárolással foglalkozó orosz cég a hozzá tartozó szerbiai Naftna Industrija Srbije (NIS) keresztül megvásárolja-e a kőolaj-és földgázkitermeléssel foglalkozó magyar vállalat felét.

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség szerdai jelentése szerint a NIS 2011 decemberében megállapodást írt alá a RAG Hungary Kft-vel, amely az osztrák Rohl-Aufsuchungs Aktiengesellchaft (RAG) leányvállalata, a kiskunhalasi szénhidrogén mező közös kutatásáról és feltárásáról.

A Nyefty Rossziji pedig azt közölte szerdán, hogy a NIS 2012 decemberében arról állapodott meg a RAG Hungary Kft-vel, hogy a RAG Kiha Kft. alapító tőkéjének felét kivásárolva megkapja a magyar leányvállalat "kelebiai blokkra" meglévő engedélyének az 50 százalékát.

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) honlapján tárolt határozati dokumentum szerint az MBFH Szolnoki Bányakapitánysága 2010 októberében adományozott "szénhidrogénekre vonatkozó kutatási jogot a RAG Hungary Kft.-nek a Kelebia megnevezésű területre", amelyen két kutatási blokkot különítettek el. A Kelebia nevű kutatási régió két megye: Bács-Kiskun és Csongrád 12 településének közigazgatási területét fedi le.

A NIS, a Gazprom Nyefty szerbiai leányvállalata, az ország piacának vezető kőolajtermékeinek forgalmazója, Közép-Európában az egyik legnagyobb, úgynevezett vertikálisan integrált kőolajcég.

Az osztrák Rohl-Aufsuchungs Aktiengesellchaft Ausztrián kívül Németországban, Magyarországon és Lengyelországban foglalkozik kőolajlelőhelyek kutatásával, feltárásával és kitermelésével, valamint az egyik legnagyobb európai földalatti gáztározó cég.

A Gazprom Nyefty a négy legnagyobb orosz kőolajkitermelő, valamint a három legnagyobb orosz kőolajfeldolgozó cég között foglal helyet, és a világ 20 legnagyobb kőolajtartalékkal rendelkező vállalatának egyike.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2014.04.03 11:59

a rag kiha most osztrak, illetve egy titkos hatteru off shore ceg tulajdonaban van.
az, hogy a kulfoldi tulajdonosok eladjak e a reszesedesukat valakinek, pl. az gazpromnak, nem tartozik a magyar allamra.

a fo gond nem ez, hanem az, hogy a szoci kormany mar a magyar gazvagyont is eladta kulfoldieknek, magyarorszag legfeljebb a kis banyajaradek erejeig reszesedik belole.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bandesz, 2014.04.03 09:37

EON, REWE oriasi monopol vallalatok Nemetorszagban ahol az oroszok jelentos tulajdoni hanyaddal rendelkeznek. biztos a nemetek is hulyek, meg a magyarok is meg minimum az europai szellemiseg aruloi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antelem, 2014.04.03 08:22

Ezért sem szabad megenkedni, hogy az oroszok Paksnál is esélyt kaphassanak. Keletről most gazdaságilag szeretnének megszállni, ha már a katonait fel kellett adni.
Továris konyec! Erre szavazzunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html