Magyar feltaláló győzte le az Adidast - ennyit fizethet a cég

Oroszi László feltaláló ügyében a Kúria - a mindkét fél kérelmére indított felülvizsgálati eljárásban - megerősítette a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, amely 60,5 millió forint és kamatai megfizetésére kötelezte az alperest, az adidas Budapest Kft.-t. A per egy irányítósávos futballcipő szabadalmával kapcsolatban indult.
Domokos László, 2017. június 1. csütörtök, 13:51
Fotó: Reuters

Oroszi László az általa feltalált irányítósávos futballcipő szabadalmának bitorlásával elért 494 063 656 forint gazdagodás visszatérítésére kérte kötelezni az adidast. A jogerős ítélet 60 473 237 forint és kamatai megfizetésére kötelezte az alperest, ezt meghaladóan a keresetet elutasította - tájékoztatta a Kúria sajtótitkársága az MTI-t.

A Kúria szerint az adidas által "a bitorlással érintett időszakra vonatkozóan szolgáltatott adatok a visszatérítendő gazdagodás számítása alapjául elfogadhatók", ebből a jogerős ítélet helytállóan határozta meg a marasztalási összeget. Márkaérték-növekedés címén azonban "további gazdagodás elvonására (...) nincs reális lehetőség".

Oroszi László 2002-ben indított pert az adidas ellen a szabadalombitorlás megállapítását és egyéb jogkövetkezmények alkalmazását kérve a bíróságtól. 2012-ben jogerősen megállapították, hogy az adidas Predator Precision és az adidas Predator Mania nevű irányítósávos futballcipők a feltaláló szabadalmának bitorlásával készültek.

A cipők különlegességét rúgófelületük finoman bordázott kialakítása jelentette. Ezt a megoldást Oroszi László 1995-96-ban dolgozta ki, majd szabadalmaztatta Magyarországon és egész Európában. Az eljárás során azonban az őt képviselő szakember műhibát követett el, és emiatt a találmány nemzetközi védelmét nem jegyezték be.

Mivel a tárgyalást évekre felfüggesztették, és a jogalap kérdése is többször megjárta a Kúriát, Oroszi László az anyagi igényeit csak 2014-ben terjeszthette elő.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.06.01 14:41

Az Adidas vezetőinek pedig csak annyit, én nem sajnálom tőlük a huge fizetésüket, viszont, akiknek köszönhetik, ugyanúgy megérdemlik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.06.01 14:19

Mennyi a fizetése például az Adidas vezetőinek, azért halkan hadd kérdezzem már meg? Magyarországon miért nincs egy elit ügyvédi iroda, akik ilyen hibák nélkül ellátnák a magyar feltalálók érdekképviseletét? Ezek az okos kutatók nyilván nem jogászok, akik minden erejüket a kutatásaikra fordítják, mivel anélkül nem is lehet eredményt elérni. Minden fiatal és nem fiatal kutatónak csak azt szeretném mondani, hogy nagyon figyeljen oda, és még az internetre se kösse rá azt a gépét, amin a kutatásai eredményei vannak. Nyilván ha egy nagy világcégnél dolgozik, ott a cég becsületességén múlik, és persze az alkalmazott dörzsöltségén is, hogy mit tudnak tőle ellopni. Egy szabadalommal milliárdos lehet akárki, szóval munkára fel tehetséges kutatók és jogászok. Együtt minden lehetséges!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.06.01 14:01

A legfontosabbat felejtették el, a találmány nemzetközi levédését. A bűvös kocka jutott az eszembe, ahol szintén ez történt. Azért örülök, hogy a magyar feltaláló kap ennyi pénzt, reméljük, hogy nem csak egyszeri alkalommal, hanem élete végéig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html