Magyar innováció segítené a villamosenergia-hálózatokat

Egy magyar innováció segíti az áramigények kiegyenlítését.
Szakonyi Péter, 2014. december 18. csütörtök, 18:26
Fotó: Reuters

A magyar AWE Mérnökszolgálati Kft. szakemberei olyan lítiumion-akkumulátorokra épülő berendezéseket alkottak, amnelyek sokban segítik az ingadozó termelés jellemezte nap- és szélerőművek, valamint az alap villamos erőműveket. Az akkus tároló decentralizáltan, a probléma helyén nyújt segítséget (az 1 megawattóra kapacitású egység szállítható méretű, egyszerűen telepíthető). A nagy termelőüzemek számára szükség esetén veszteségmentes, tervszerű leállást is biztosít.

A termékcsalád a hálózati csatlakozást biztosító kétirányú inverter, valamint a rendszerirányítóval történő kapcsolattartást lehetővé tevő VPP (virtuális erőmű) elnevezésű irányítástechnikai megoldás is. Így az IntelliStore egyike az első, az EU villamosenergia-rendszeréhez (ENTSO-E) csatlakoztatott akkumulátoros energiatárolóknak. A teljes rendszert több éven át tesztelték üzemi körülmények között. A megközelítésében is új irányítástechnikai rendszer mintegy 400 megawatt, főként megújulóenergia-termelőt és gázmotort kapcsol össze.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bernstein, 2014.12.18 20:13

Ugyan mar, putyin vilagosan megmondta, hogy az orosz atomenergiae a jovo
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html