Konzorcium alakítására tette javaslatot Yasser Yehya Kashkas, Szaúd-Arábia egyik legnagyobb cégcsoportjának vezérigazgatója. A Suac Group vezetője a magyar Energen Power Hungary (EPH) céggel kíván együttműködni az energiatárolásban.

A magyar fejlesztésű, csúcstechnológiát képviselő IntelliStore energiatárolási rendszer alkalmazására számos lehetőséget látnak a szaúdi üzletemberek. Az ország ugyanis a közelmúltban egy 2030-ig tartó gazdaságfejlesztési programot fogadott el, amelyben kiemelkedő szerepet szánnak az energia hatékony tárolásának is. E terv része olyan globális tudásközpont létrehozása, amely a környező arab országokkal közösen végez kutatásokat és végez fejlesztéseket. Ebben is szerepe lehet az IntelliStore rendszereket forgalmazó EPH cégnek - s nem csupán az energiaszektorban. Farkas Gábor az EPH tulajdonos-vezetője szerint a vízgazdálkodásban és víztisztításban elért magyarországi eredmények hasznosítására is lehetőség nyílik.

Példaként hozta fel, hogy Szaúd-Arábiában most épül 7,6 milliárd dolláros befektetéssel a világ legnagyobb tengervíz sótalanító üzeme. A hatalmas országban már most is évi 1 milliárd köbméter tengervizet sótalanítanak, de a felhasznált víz visszaforgatása és tisztítása még nem megoldott. Ebben is szerepet játszhatnak a magyar fejlesztések amelyek a korszerű energiatárolási rendszerekkel összekapcsolva a sivatagi településeken jelenthetnek megoldást. Farkas szerint saját szabadalmaik és know-howjuk mellett egy szlovákiai magyar feltaláló új megoldásai iránt is élénk érdeklődés mutatkozott meg a tárgyalások alatt.

Rövid idő alatt ez már a második jelentős lépés az IntelliStore berendezések világpiaci bevezetésére. A múlt héten Indiai egyik legjelentősebb ipari csoportjának a Hinduya Groupnak a feje tárgyalt Budapesten - szintén e rendszerek ottani alkalmazásáról.