Magyar kötvényaukciókra figyel a piac

Emelkedhetnek a hozamok az ÁKK csütörtöki kötvényaukcióján, miután a külföldi szereplők kivárnak a vásárlással, amíg a kormány nem teszi közzé, pontosan hogyan finanszírozza a költségvetésen tátongó lyukat – mondták kötvénykereskedők a Bloomberg hírügynökségnek.
NAPI, 2010. június 16. szerda, 20:21
Fotó:

Csütörtökön három-, hat- és tízéves kötvényeket bocsát aukcióra az ÁKK, összesen 50 milliárd forint értékben. A piac kiemelt figyelemmel kíséri az eredmények fél 12-kor esedékes közzétételét, miután a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek múlt heti aukcióján az eredetileg tervezett mennyiségre nem volt megfelelő kereslet.

A hároméves papír hozama 30 bázisponttal emelkedett a múlt heti aukció óta, tegnap 6,819 százalékon állt, a hosszabb lejáratok hozama pedig 57, illetve 60 bázisponttal nőtt.

Tóth Krisztián, a BNP Paribas kötvénykereskedője nem tart attól, hogy az aukció sikertelen lesz, ám az elvárt hozam emelkedni fog. Mint mondta, az aukció eredménye fontos indikátor lesz a piac számára.

Lehetséges, hogy a kormány gazdasági cselekvési terve hatására egy-két hedge fund megjelenik majd az aukción - vélekedett Eszes Attila, a KBC üzletkötője. A magyar szereplők viszont biztosan nem tudják felszívni ezt a mennyiséget, mivel már amúgy is túl vannak súlyozva hosszú kötvényekből.

HOZZÁSZÓLÁSOK