Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2020-ig tartó időszakban 250 ezer LED-lámpát szerelnek fel a brit áruházlánc 450 üzletében, LED-lámpákból évente eddig több mint 150 ezer készül Nagykanizsán - mondta Kalocsai Kinga.

A technológiaváltással 58 százalékos energia megtakarítást ér el a brit kereskedelmi cég.

A mintegy 2000 dolgozót foglalkoztató gyáregységben - ahol évek óta folyik fejlesztés és tervezés is - a közelmúltban kezdték el a teljes LED-panelek gyártását. A Távol-Keletről így már csak a világító chipeket szerzik be, a lámpatestekhez szükséges panelek tervezését és gyártását - egy újonnan felállított, zárt gyártósoron - teljes egészében a dél-zalai városban végzik.

Kalocsai Kinga elmondta: a beltéri világításra és okostechnológiákkal való együttműködésre szánt LED-lámpák mellett egyre nagyobb a jelentősége a kültéri rendszereknek, ezért nemrégiben egy olyan bemutatótermet alakítottak ki Nagykanizsán, ahol az okostechnológiával összekapcsolt köztéri lámpák működését tudják bemutatni partnereiknek. A 600 négyzetméteres terem egy alagúttal, benzinkúttal ellátott autópálya-lehajtót és egy városi útrészletet imitál, a teljes áramszükségletet egy 6 kW teljesítményű napelemes rendszer biztosítja.

Az intelligens vezérlésű lámpákat olyan speciális szenzorokkal is el tudják látni, amelyek lehetővé teszik a hőmérséklet, a páratartalom, a füst vagy a forgalom mérését, így akár forgalomirányító lámpákkal, tűzjelző-berendezésekkel és egyéb eszközökkel is társítható a működésük. A közelmúltban a GE nagykanizsai üzemében gyártott LED-lámpák váltották fel egyebek mellett Balatonfüred és Balatonakarattya korábbi közvilágítási rendszerét.

A kommunikációs vezető kitért arra is, hogy Zala megyéből egyetlenként a GE nagykanizsai gyára is csatlakozott a november 17-én tartandó Modern Gyárak Éjszakájához. Az előre regisztráló látogatóknak lehetősége nyílik bepillantani a jövő munkahelyébe, illetve láthatják azt is, hogy miként készülnek a világon ma a legmodernebbnek számító világítótestek.

Képünk illusztráció.