Magyar Mercedeseket kaphatnak a rendőrök (frissítve)

Milliárdokért vásárol 1225 új autót javítással és karbantartással együtt a rendőrség. A Napi.hu úgy tudja, a Mercedes is befutó lehet az Opelt és a VW-csoportot képviselő cégek korábbi győzelmei után.
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. május 19. hétfő, 16:39
Fotó: Reuters

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) két eljárás keretében 1225 autóra írt ki tárgyalásos közbeszerzést, a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A vásárlást költségvetési forrásból finanszírozza a rendőrség.

A Napi.hu iparági forrásokból úgy értesült, hogy ezen a tenderen igen jó eséllyel indulhatnak a Kecskeméten gyártott Mercedes-modellek is. (Itthon jelenleg a B-osztályt és a CLA modelleket gyártják, később pedig - korábbi sajtóhírek szerint - elindulhat utóbbi sportkombi verziójának, a CLA Shooting Brake-nek a gyártása is.) A témában elküldtük kérdéseinket a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nek. A kora este befutott válasz szerint - ami alapján úgy tűnik, valóban indulnak a közbeszerzési pályázaton - folyamatban lévő közbeszerzési pályázattal kapcsolatosan annak lezárásáig nem szolgálhatnak információval.

Pénzről nincs szó

Az első tender 750 darab rendőrségi ügyintézői, járőr és helyszínelői használatra kialakított gépkocsi - 5 ajtós, egyterű és teherautók - beszerzésére szól, kiegészítve teljes körű karbantartással és javítással. Utóbbi 5 évre, illetve 200 ezer kilométerre vonatkozik, havi - azonos összegű - átalányban fizetve. A becsült ellenértéket nem közli a felhívás, mindössze annyi szerepel benne, hogy költségvetési forrásból és két részletben fizet az ajánlatkérő.

A másik tenderben 475 darab, járőr és bűnügyi ügyintézői használatra szánt - 4 és 5 ajtós, valamint kombi típusú - többségében megkülönböztető jelzéssel ellátott gépkocsi beszerzése szerepel, itt is teljes körű karbantartással és javítással.

A jótállás ideje 36 hónap vagy 120 ezer kilométer - amelyik értéket a jármű hamarabb eléri - de a kocsikon elhelyezett matricákra és fényhidakra 72 hónap, a kiegészítő üléshuzatokra 36 hónap a jótállás. A turbómotorral szerelt járműveknél a motorra és a turbófeltöltőre 60 hónap vagy 200 ezer kilométer a kért garancia. A finanszírozás hasonló az előző tenderével, és ennél sem szerepel a becsült vételár.

Arra, hogy jópár milliárd forint elköltéséről lehet szó, a korábbi beszerzések alapján lehet következtetni.

Közel hétmilliárdért vásároltak 2012-ben

Korábban béreltek
2012 előtt bérelt járműflottája volt a rendőrségnek, Ford Focus, Opel Astra, Volkswagen és Skoda járművekkel.

Az ORFK ilyen nagy mennyiségben a legutóbb 2012 ősszel vásárolt: 1750 járművet szerzett be az Opel Southeast Europe Kft. és a Schiller Autóház Kft. konzorciumától, valamint a Porsche Hungaria Kft.-től áfa nélkül  5,137 milliárd forintért. A teljes beszerzés értéke a cseregumikkal együtt bruttó 6,8 milliárd forint volt.

Az Opel-kereskedőktől 1250 darab, 115 lóerős, 1.6-os motorú Opel Astra Classic autókat vásároltak nettó 3,957 milliárd forintért, a rendőrségi jelekkel felszerelve, felmatricázva, járőrautóvá alakítva. Egy járműért így nettó 3,165 millió forintot fizettek.

A Porsche Hungaria 500 bűnügyi ügyintézői kategóriában szállított 105 lóerős, 1.2-es motorú Skoda Fabia típusú gépkocsikat, nettó 1,179 milliárd forintért. A Skodákért így egyenként nettó 2,359 millió forintot fizetett az ORFK.

Milliárdos beszerzés a határrendészetnél is

Folyamatban van az ORFK egy nettó 1,802 milliárd forintra becsült közbeszerzése is, amelyen a határrendészeti szervek számára vásárolnak 237 darab autót. A tender ajánlattételi szakasza márciusban zárult, az eredményét azonban még nem tette közzé a rendőrség. Ezen szintén megkülönböztető fény- és hangjelzéssel felszerelve kell átadni a nyertes gyártóknak-forgalmazóknak a járőr célra használt járműveket, terepjárókat és mikrobuszokat. A beszerzést az uniós Külső Határok Alapból finanszírozzák.

Ezen alap finanszírozásában tavaly júniusban is vásárolt az ORFK: a román határszakasz mobilitásának növelése érdekében 45 darab terepjáró és járőr autót a Porsche Hungariától, nettó 253 millió forintért.

Közel tízmilliós átlagár az energiahivatalnál
A rezsicsökkentések kivitelezésére és annak ellenőrzésére átalakított Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal bruttó 107 millió forint értékben vehet 12 új személyautót és terepjárót - derül ki a közbeszerzés eredményéről közzétett tájékoztatóból. A 6 darab egyterű autót az egyedüli pályázó Porsche Hungária Kft.-től szerzik be 60,9 millióért, míg szintén 6 kis terepjárót - a négy ajánlattevő közül kiválasztott - Baumgartner Autócentrum Kft.-től, 46,9 millió forintért.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.05.20 09:01

@janus: "...hol van az egyházi ember központúság KDNP miért nem háborog..."

A KDNP tagsága, olyan, mint Columbo felesége. Senki nem látta még, de beszélnek róla.
Ez a párt is egy nagy lufi, ami pár ember érdekét szolgálja, valódi tagság nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.05.20 08:24

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

janus, 2014.05.20 07:22

@ZalanIvan: teljesen igaz...
attól hogy Mercedes lesz a rendőr autó a rendőrök ugyanazok lesznek...
ez nem más mint az állam mint olyan hatalom érzetének fitoktatása az állampolgárral szemben..
érezze az Magyar "barok" az állam és rendőrség erejét..
majd nem 1240 napot várnak a kórházban műtétre hanem 2140 napot...persze a demokratikus és keresztény VIP szakaszokon a politikai gerinctelenek azonnal megkapnak mindent..
a többi meg fizessen ha tud...ha nem akkor dögöljön meg...
ez a szép a demokráciában...
hol van az egyházi ember központúság KDNP miért nem háborog...
kurvák, stadionok, politikusok és minden demokratikus és áthat mindent a keresztényi könyörület...az isten ezt látja...hová jutnak az idő embereket "megkínzó" KDNP-politikusok megszavazta kiadások miatti ..az 1000 napos várólisták...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2014.05.19 21:23

@hansy: Az önbíráskodás lenne azért meg dá-dá jár állambácstól.
Ördögi kör, biztos véletlen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.05.19 20:22

Lehet előbb a kórházak adósságait kellene rendezni a közösből, meg még pár fontosabb dolgot, aztán a maradék összegből vehetnek nekik olyan autókat, amilyenekkel a dubai rendőrök szaladgálnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html