Magyar milliárdos vette meg a Sanoma Budapestet

Eladták a Sanoma Media Budapest médiacéget, a vevő a magyar milliárdos, Varga Zoltán pénzügyi befektető cége, a Central Fund Zrt.
Napi.hu, 2014. április 24. csütörtök, 16:17
Fotó: Napi.hu

A Sanoma magyarországi cégcsoport új tulajdonosa a Central Csoport magyar pénzügyi cég - írta a Sanoma nemzetközi oldalára felkerült közleményre hivatkozva a Kreatív Online. A Sanoma magyarországi médiavállalkozásainak nettó árbevétele tavaly mintegy 60 millió euró volt. A társaság számításai szerint a folyamat végén a csoport közel 11 millió euró tőkenyereséget realizál majd. Az értékesítés illeszkedik a finn anyavállalat átalakítási stratégiájához. A csoport átalakítja portfólióját, valamint optimalizálja költségstruktúráját.

A Sanoma portfoliója
Az alábbi médiavállalkozások tartoznak a Sanomához:
- női magazinok: Story, Nők lapja, Elle, Cosmopolitan, Best, Marie Claire, Meglepetés, Kismama, Otthon, Praktika
- tematikus magazinok: Autó és Stílus, autóMAGAZIN, Füles, Színes RTV, Wellness, National Geographic, Ötlet Mozaik, Praktika
- honlapok: CitroMail.hu, Hír24, Nők Lapja Café, Profession.hu, Startlap, Szállás.hu, Jobmonitor
- tévé: Story4, Story5

Heike Rosener, a csoport Közép-Kelet-Európáért és Oroszországért felelős vezérigazgatója szerint a Sanoma Media Budapest tovább növekedhet a jövőben. "Meg vagyunk győződve a magyar cég növekedési potenciáljáról, amit éppen a stabil portfólió tehet lehetővé. Sok sikert kívánunk a kollégáinknak és az új tulajdonosnak" - mondta Heike Rosener.

"A magyar leányvállalat több mint húsz éve működik sikeresen, vezető nyomtatott- és digitális portfólióval" - mondta Szabó György, a Sanoma Media Budapest Zrt. vezérigazgatója, hozzátette: "köszönöm kollégáimnak az elkötelezettségüket és a kemény munkájukat, mert ezek tették lehetővé a sikereinket."

"A Sanoma Media Budapest komoly múlttal rendelkező vállalat, amely értékes befektetést jelent nekünk hosszú távon. Hiszünk a Sanoma portfólióhoz tartozó erős brandekben, és hiszünk a munkatársakban, akik ezeket felépítették. A célunk az, hogy Magyarország második legnagyobb médiavállalkozását megújítsuk és hosszú távon tovább üzemeltessük" - mondta Varga Zoltán, a Central Fund Zrt. alapítója és vezérigazgatója.

Nagyon kell a pénz a Sanomának

Az eladási szándékról 2013 tavasza óta beszélnek szakmai körökben, mivel a cég külföldi tulajdonosának kell a pénz a televíziós terjeszkedései miatt (a Pro7Sat1-től megvásárolták az SBS-t) - írta a Kreatív.

Az elmúlt fél évben nagyon sok cég neve felmerült vevőként. Ilyen volt a Magyar Telekom, a Central European Media and Publishing (CEMP), és olyan cégek is, mint a Hearst, a román piacon a Sanomát felvásárló Burda International. Volt olyan meglepő verzió is, hogy valamilyen módon a Wizzair tulajdonosa, Váradi József szállna be az üzletbe, a Figyelő pedig olyan neveket is bedobott, mint az RTL Klub, a Lapcom, a korábban is tudott Origo, valamint a Telenor, a finn Alma Media és az Axel Springerhez köthető StepStone. Természetesen az is felmerült, hogy a Sanoma is az egyre terebélyesebb Fidesz-közeli médiabirodalomba kerül, de ennek ellenkezőjéről is sok pletyka keringett - jegyezte meg a Kreatív.

Egy darabig ment a találgatás, hogy a portfóliót egyben vagy külön-külön is értékesíti-e a finn tulajdonos, mert a szemezgetésre sok jelentkező lett volna, egyben viszont már nehezebben ment a vevőkeresgélés. .

Kevés ajánlat lehetett
Az eladói oldal nagyon eltökélt volt, mindenképpen egyben akarta eladni a teljes portfóliót és a csipegetést, a darabolást, a portfólió részleges eladását már a vevőre bízná - írta korábban a Figyelő. Ilyenek azonban nem tolongtak, a lap szerint gyakorlatilag kétszereplősre szűkült a verseny a CEMP és a Central Fund között. Az eladás összetett folyamat volt, a tanácsadó Deloitte mellett a Sanoma finn központja, a Heike Rosener vezette varsói Sanoma Media Russia & CEE és a Szabó György irányította magyar cégvezetés is belefolyt - írta korábban a lap.


Magyar milliárdos a vevő

Varga Zoltán Magyarország egyik leggazdagabb embere, a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványban tavaly a 72. helyre kerül a mintegy 8,3 milliárd forintra becsült vagyonával. Varga a Wizz Air fapados légitársaság legnagyobb magánbefektetője, kétszázalékos pakettet birtokol. A Centrál Csoport pénzügyi befektetőcég kockázati tőkealap-kezelő része 13,5 milliárdos vagyont "igazgat", faktorcége pedig az ország hatodik legnagyobb ilyen vállalkozása. A kockázati tőkealap-kezelő két igen sikeres tranzakciót hajtott végre: az alap tulajdonában lévő kiscsomag-szállító vállalkozást a francia posta kelet-európai e típusú befektetéseit kezelő DPD cégnek adták el, és 2012 végén megvették az Office Depot magyarországi vállalatát. Az irodaszereket forgalmazó amerikai óriás − akárcsak Lengyelországban − a magyar leányvállalatát is be akarta zárni, a Centrál viszont mentőövet dobott az elmúlt években alapos "fogyókúrán" átesett vállalkozásnak. Az első után a második Jeremie programban is szerepet kapott a Centrál, három alapot kezel. Cégei között van még például budaörsi jégkrémgyár és internetes webáruház is.

A 47 éves Varga Zoltán Pécsett közgazdászdiplomát szerzett. Karrierje kezdetén a Budapesti Értéktőzsdénél, majd a Credit Suisse First Bostonnál helyezkedett el. Részt vett a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Rt. (BIF) megalapításában, de néhány évvel ezelőtt megvált tulajdonrészétől. A Centrál Csoport pénzügyi befektetőcégét 2004-ben indította el - olvasható A 100 leggazdagabb kiadványban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.24 17:58

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html