A tavalyi évet 4,5 milliárd forintos - 90 százalékban külföldről származó - árbevétellel záró Tetrabbit Kft. például újabb piacokat szerzett azzal, hogy október 24-től exportengedélyt kapott Oroszországba, illetve az orosz vámunió országaiba.

A hazai piacon szinte monopolszerepben lévő vállalkozás, amely az egyetlen hazai nyúlvágóhidat üzemelteti - hetente 60 ezer nyulat vág, amellyel a magyarországi termelés 60 százalékát adja -, a világ vezető nyúlfeldolgozó országaiban működő feldolgozók közül harmadikként kapott szállítási engedélyt az állategészségügyi kérdésekben igen szigorú orosz hatóságoktól. Jelenleg csak Magyarország és Kína feldolgozó üzemei szállíthatnak nyúlhúst Oroszországba.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy termelési integrációt működtető vállalkozás partnerei, a Zika Szövetkezet, a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet is fokozhatja termelését. A vállalat reményei szerint az egyelőre CSR programként működő Nyúl-unk a munkáért programba bekapcsolódott háztáji termelők közül is kinőheti magát több olyan beszállító is, aki eredményesen hozzájárulhat majd az exportbővüléshez is.

A várható orosz szállítások előreláthatólag a cég kivitelének 20 százalékát adhatják majd a jövőben a társaság reményei szerint. Az idén a cég menedzsmentje 4,8 milliárd forintos árbevétellel számol, mivel a válság ellenére is nőtt a kereslet a piacon. Jelenleg Svájc, Németország, Olaszország, a Benelux államok, Románia, Bulgária, Szlovákia és Japán a vállalat friss és fagyasztott, illetve magasan feldolgozott termékei fő piacai.  Az elmúlt években egyébként számos beruházással fejlesztették nyúltelepeiket, melyek így a legmagasabb szintű állatvédelmi előírásoknak is megfelelnek. Az idén februárban átadott telepükön már auditáltan a Svájcban 2012 januárban életbe lépő új állatvédelmi előírásoknak megfelelően tartják az alpesi piacra szánt nyulakat.