Brüsszeltől függ a magyar postások bére

Van mozgástér a postai dolgozók bérrendezésére állami támogatás bevonásával, ám annak mértéke felső korláthoz kötött, amelyet egy EU-irányelv szigorúan szabályoz - derül ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének válaszleveléből. A legnagyobb szakszervezeti konföderációk levélben fordultak a postások bérének érdekében Brüsszelhez - számolt be a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2020. június 18. csütörtök, 07:20
Fotó: Napi.hu

Jelenleg legfeljebb tizenötmillió euró, azaz hozzávetőleg ötmilliárd forintos összeghatárig nyújthat az állam támogatást a postának abban az esetben, ha enélkül az egyetemes szolgáltatás fenntartása veszélybe kerülne - derül ki Ursula von der ­Leyen bizottsági elnök szakszervezeteknek küldött válaszleveléből.

A két legjelentősebb hazai konföderáció, a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok május végén írt levelet az Európai Bizottság elnökének, amelyben jelezték: a Magyar Posta Zrt.-nál súlyos problémát okoz a postai szolgáltatások teljes piaci liberalizációjáról szóló irányelv. Emiatt ugyanis az állam nem adhat támogatást egyebek mellett a bérek emelésére, ugyanakkor a posta önerőből nem tudja fedezni a legszükségesebb keresetfelzárkóztatásokat sem.

A logisztikai és kézbesítői területen egyre nehezebben kezelhető és egyre erősödő a munkaerőhiány. A szolgáltatások drasztikus leépítésére pedig a szakszervezetek álláspontja szerint nem kerülhet sor pusztán azért, mert Brüsszel tiltott állami támogatásnak tartja a bérekre fordított állami segítséget. Már a magyar kormány is jelezte az Európai Bizottságnak a postával kapcsolatos aggályait - írta a napilap.

Az ötmilliárdos felső plafonja ugyanakkor nem biztos, hogy fedezi azokat a béremeléseket, amelyek elégségesek a munkaerőhiány orvoslására a postánál.

HOZZÁSZÓLÁSOK