Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az étel- és italautomaták piacán bevezetett új rendszer az online pénztárgépek és az elektronikus közúti árufuvarozási ellenőrzési rendszerhez hasonlóan az adóbevételek növelését, a gazdaság fehérítését szolgálja. A közleményben az étel- és italautomaták felügyeleti szolgáltatójának kijelölt Magyar Posta hangsúlyozza, hogy a beszerelést követően az egységet "megszemélyesítik", azaz összekötik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai rendszerével. (Nagy baj lesz az automatás kávéval - ezt a cikket olvasta?)

Június 15-ig mintegy 23 ezer automata felügyeleti egységet adtak ki beszerelésre, az üzemeltetőkkel mintegy 27 ezer automata felszereléséről kötöttek szerződést, a beépítést közösen végzik előre ütemezett terv szerint - írta a posta.

A közlemény szerint az automaták felügyeleti rendszere az üzemeltetők számára számos előnnyel jár, így például naprakész információt kapnak minden egyes automata forgalmáról, ellenőrizhető, hogy az egyes termékek milyen ütemben fogynak és mikor szükséges a készülék feltöltése. A rendszer használatával a kisebb üzemeltetők és az újonnan piacra lépők esélyegyenlősége javul, hiszen támogatott beruházás keretében jutnak telemetriai adatokhoz - írják a közleményben.

Az automataberendezések üzemeltetői gépenként 120 000 forintos támogatást igényelhettek az AFE telepítés eszköz- és szerelési költségeire. Ahhoz, hogy az üzemeltetők az igényelt támogatást meg is kaphassák - a támogatásra való jogosultság mellett - szükséges, hogy az érintett automatába 2018. június 30-áig beszereljék a felügyeleti egységet, és azt összekössék a NAV informatikai rendszerével - írja közleményében a Magyar Posta.

Plusz kiadás, ki jár jól?

A korábban 30-35 milliárd forintos piac mára mintegy 25 milliárdosra zsugorodott, az ágazatban jelen lévő 700-800 szereplő 95 százaléka mikrovállalkozás. Két évvel ezelőtt, amikor regisztráltatni kellett az automatákat, számuk 35 ezerről 28 ezerre esett vissza - mondta korábban Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke az MTI-nek.  A NAV-hoz bekötés 5000 forintos plusz áfás havi díját túl nagy tehernek tartja, hiszen a többszörös, bizonyos esetekben 80-100-szoros haszonnal dolgozó boltok is csak 1900 forintot fizetnek be.

A kép forrása: Shutterstock.