Az intézet által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Bokor József és Vanek Balázs, az MTA SZTAKI munkatársai irányítása alatt működő konzorcium feladata, hogy a repülés gazdaságosabbá tétele révén hozzájáruljon az utasszállító repülőgépek következő generációjának megalkotásához.

A három és fél évig tartó kutatássorozat célja, hogy két év alatt megalkossanak egy pilóta nélküli, cserélhető szárnyú repülőgép prototípust; amelyet aztán repülés közben a kritikus viselkedés tanulmányozása során irányítottan törnek össze. A tesztek tanulságai alapján olyan felépítésű szárnyakat terveznek majd, amelyek alapul szolgálhatnak az utasszállítók következő generációjának kifejlesztésekor.

A közlemény szerint a magyar kutatóintézet többek között a Német Űrkutatási Központtal, több nagy múltú európai egyetemmel - Bristol, München, Delft, Aachen -, valamint repülőipari beszállító cégekkel (az osztrák FACC és a görög INASCO) dolgozik együtt az Európai Unió H2020-as keretprogramja által finanszírozott projektben.