Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fesztiválon részvételi lehetőséget elnyert három kezdő vállalkozás számára a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) biztosította a kiállítóhelyet és a belépőjegyeket. A magyar startupokat kiválogató Be Smart versenyt, majd az első három helyezett kiutaztatását a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) szervezte.

A közalapítvány tájékoztatása szerint csaknem 150-en vettek részt a Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország képviseletében a V4 Innovation GATE (V4 Innovációs Kapu) című konferencián és kerekasztal-beszélgetésen. Az eseményen a V4 országok nagykövetségeinek és külügyminisztériumainak képviselői mellett az izraeli startup világ meghatározó szereplői is jelen voltak. A konferencián felszólalók egyetértettek abban, hogy a 60-65 milliós piacot jelentő régió az unió legnagyobb fejlődési - innovációs és startup - potenciállal rendelkező területe.

Az egyik magyar résztvevő, az automata fotóválogatót fejlesztő Picturesque képviselője az MTI-nek elmondta, csaknem 600 ezer dolláros indulótőkével kezdett a startup, és céljuk egy következő körös befektetés elérése, stratégiai partnerség kialakítása. A fejlesztés főleg a profi fotósok munkáját könnyítheti meg azzal, hogy tanuló algoritmussal, előre megadott szempontok alapján kiválogatja a fotókat - magyarázta.

Az okostelefonnal és akciókamerával is működő távirányítású kamerastabilizátort fejlesztő Sybrillo képviselője elmondta, 2 éve indult a cég, közösségi finanszírozással 150 ezer eurót sikerült összegyűjteni, már több száz terméket értékesítettek. Elsősorban extrém sportolóknak, utazóknak, hobbivideók készítőinek fejlesztették az eszközt, de számos új felhasználási területet azonosítottak az indulás óta.

Az innovatív pénzügyi szolgáltatást fejlesztő Shinrai nevű csapat képviselője elmondta, a digitális valuta, a Bitcoin elterjesztésén dolgoznak azzal, hogy egyebek mellett lehetővé teszik az utalást, és az automatán keresztüli tranzakciókat. A vállalkozás kezdőtőkéje mintegy 100 ezer euró volt, az indulás óta 1,5 milliárd eurós forgalmat értek el.

Izrael rendkívül kedvező környezetet biztosít a kezdő vállalkozásoknak, a mintegy nyolcmilliós lakosú közel-keleti országban több mint 5000 startup működik. Izrael bruttó hazai termékének (GDP) több mint 15 százalékát, az exportnak mintegy felét adják a csúcstechnológiát képviselő iparágak. Számos multinacionális vállalat használja ki a kedvező feltételeket, a szakképzett munkaerőt, a vállalkozóbarát környezetet, hogy Tel-Avivban keressen partnereket innovatív megoldásainak kifejlesztéséhez. Tel-Avivban működik a Deutsche Telekom (DT) Capital Partners nevű, mintegy 2 milliárd dollárt kezelő befektetési csoportja, Hamburgon és a Szilícium-völgyön kívül. A DT vállalatonként 5-15 millió dollár kockázati tőkét fektet be a korai vagy későbbi fázisban lévő startupokba.