A berendezéseket 2015 júniusában kezdték gyártani, az elkészült tíz - négy BPC 1800-as és hat DBS 400-as - szivattyú március végén érkezik a megrendelőhöz.

A négy BPC-1800-as típusú szivattyú a Roszatom beruházásában épülő Belorusz Atomerőmű 1-es blokkjának hűtőrendszerében a hűtőtornyokba továbbítja majd a hűtővizet. A szivattyúk óránként 32 500 és 42 500 köbméter közötti vizet szállít, emelőmagassága 28-től 36,5 méterig terjed, motorjának teljesítménye 5 megawatt.

A DBS-400-as segédüzemi szivattyú óránként 2930 köbméter vizet tud szállítani a mozgó alkatrészekhez.

A Ganz EEG Kft. további négy BPC-1800-as szivattyút gyártanak még a Belorusz Automerőműbe, ezeket várhatóan az év végéig szállítják le.

A cég első ízben kapott lehetőséget arra, hogy a korábbi sikeres oroszországi szállításaik nyomán részt vegyenek a Roszatom egyik külföldi projektjében is - mondta Szitár-Csanádi Attila, a Ganz EEG Kft. igazgatója. Aki arra számít, hogy a tervezett Paks-2 beruházás mellett berendezéseket szállíthatnak a Roszatom további projektekhez is Finnországba, Törökországba, Indiába.

A kft. 2012 óta rendszeresen szállít atomerőművi berendezéseket Oroszországba, egyebek között 18 hasonlóan nagy teljesítményű berendezést gyártottak a Rosztovi Atomerőmű 3-as és 4-es blokkja számára, valamint atomerőművi átrakó-részegységeket vittek a Szentpétervár mellett épülő 2-es Leningrádi Atomerőmű 1-es blokkjába.

A Ganz nemcsak atomerőművek, hanem hőerőművek számára is gyárt berendezéseket az orosz piacra, egy éve a Verhnyetagilszki hőerőműbe szállított 2 szivattyút. A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. 2008-ban alakult magyar-orosz vegyesvállalat, 51 százalékban a Roszatom érdekeltségű Atomenergomas Gépgyártó Holding, 49 százalékban a Ganz Holding a tulajdonosa, a Ganz energetikai gépgyártó tevékenységét folytatja. A cégnél 150 alkalmazottat foglalkoztatnak, 2014-ben az árbevétel 950 millió forint volt, ami 2015-ben szinten marad, az idei megrendelés állomány jelentősen nőtt, ezért 2016-ban várhatóan az árbevétel is emelkedni fog - közölte a társaság.