Ez a döntés komoly változást hozhat az online sajtóban megjelenő olvasói hozzászólások kezelésében. Sok lap évekkel ezelőtt jelentős részben épp emiatt az ügy miatt állította le a kommentelés lehetőségét - írja az Index.

Az ügy előzménye, hogy 2010-ben egy cégnek nem tetszett, hogy a szolgáltatásáról szóló cikkekhez fűzött kommentekben az olvasók elég durván beszóltak neki. Az emiatt indult perekben a magyar bíróságok úgy ítélték, hogy az online lapok felelősek a moderálatlan olvasói hozzászólásokért. Strasbourgban ma azt mondták ki, hogy ezek a döntések alapjog-sértők voltak. Más lett volna a helyzet, ha a sérelmesnek ítélt kommenteket nem távolítják el azonnal, amint azokról tudomást szereznek, ez azonban megtörtént.

A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) közleményét az ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com szolgáltatásáról, és az erről szóló bejegyzést az Index.hu Zrt. fogyasztóvédelmi oldalá, a Tékozló Homáron olvashatják.

Az ügyről, az elsőfokú és a másodfokú bírsági ítéletekről bővebben az Indexen olvashatnak.

A mai döntés részeként az emberi jogi bíróság kimondta, hogy az olvasók kommentjei miatt az MTE-t és az Indexet kárhoztató magyar bíróságok döntései akkor lettek volna összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményével, ha a tartalomszolgáltatók nem távolították volna el azonnal a sérelmes hozzászólásokat, amint azokról tudomást szereztek.

Az Index és az MTE strasbourgi beadványát Bodolai László és Bodrogi Bea készítették.