Magyarok százezreit extrém alacsony nyugdíj várhatja - mutatjuk, kik az érintettek

A nyugdíjkassza jelenleg egyensúlyban van, ám 2030-ra a dolgozóktól levont járulékok már csak kilenc havi nyugdíj kifizetésére lesznek elegendőek. Jelenleg egymillióan dolgoznak minimálbérre bejelentve, amely után 30-50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak. Ebből kellene megélniük legalább 15-20 évig - ismertette közleményében az Aegon Magyarország.
K. Kiss Gergely, 2017. május 11. csütörtök, 14:37
Fotó: Napi.hu

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a nyugdíj előtt állóknak jelenleg három lehetőségük van - jelentette ki Farkas András nyugdíjszakértő, az Aegon Prémium Ügyfélklub legutóbbi rendezvényén. Az "A terv" az állami nyugdíj, ami a nyugdíjkorhatár folyamatos emelése révén csak egyre idősebb korban jár. A "B terv" az lehet, hogy majd a gyermekeink eltartanak bennünket. A "C terv" pedig az, hogy előrelátó módon cselekszünk és aktív éveink alatt hathatós állami segítséggel (évente 280 ezer forintos adójóváírás) előre pénzt teszünk félre magunknak.

Nem árt tudni, hogy sokáig leszünk nyugdíjasok! - értékelt Farkas. A nők várható élettartama 2016-ban 78,5 év volt. Csakhogy létezik egy másik statisztikai adat is. A tavalyi adatok szerint egy 62 éves nő 20,8 évig volt nyugdíjas, mivel az elhalálozási év 82,8 év volt. A magyar férfiak várható élettartama 71 év volt, az átlagos elhalálozási koruk 78,6 év, így ők átlagosan "csak" 16,6 évig lesznek nyugdíjasok. Ezek a számok a nyugdíjguru szerint folyamatosan nőni fognak, méghozzá a nyugdíjkorhatár emelésénél gyorsabban.

Üzenet: nincs jövője az állami rendszernek!

Szerinte kár abban reménykedni, hogy a nyugdíjasok állami ellátást kapnak, hiszen a nyugdíjvilágot a demográfiai cunami elsöpri a következő évtizedekben. Számokkal támasztja alá véleményét: 2016-ban a magyar népesség 18,28 százaléka volt nyugdíjas. 2041-re viszont már 28 százalék, 2060-ra 33 százalék lesz az időskorúak aránya. Az ő ellátásukra nem kevés pénzre van szükség, hiszen az egészségügyi kiadások kétharmadát most is a 65 év felettiekre fordítja az ország.

A terheket az aktívan dolgozók viselik. Belőlük viszont pár évtized múlva nem lesz elegendő. A népesség ugyanis 2041-re a jelenlegi 9,8 millióról 8,5 millió főre fogyatkozik. Ráadásul akkorra mennek nyugdíjba azok a vállalkozók, akik ma a minimálbér után adóznak. Ők 30-50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak havonta. Elvileg. Merthogy nagyjából egymillió járulékfizető magyar már most is hiányzik a rendszerből. Így aztán 2030-ra Farkas András szerint már csak 9 havi nyugdíjnak megfelelő összeget termelnek meg az aktívan dolgozók.

Ha csökken a járulékfizetők száma és a járulék mértéke, ellenben nő a nyugdíjasok száma, akkor az óhatatlanul a nyugdíj csökkenésével fog járni. A nettó helyettesítési ráta (az első nyugdíj összegének és az utolsó nettó fizetésnek az arányát jelző szám) jelenleg 66 százalékos. Azaz, ha valakinek az utolsó fizetése nettó 100 ezer forint volt, akkor az első nyugdíja 66 ezer forintos lesz. Ez a mutató 2041-re 30 százalékra zuhan.

Vissza a XIX századba?

Egyértelmű, hogy az állam nem tudja ellátni a magyar nyugdíjasokat, így aki nem előtakarékoskodik, a gyerekeinek kell majd eltartani - figyelmeztet a nyugdíjszakértő. A szülők, nagyszülők eltartására ráadásul a leszármazottak az alkotmány és a Polgári Törvénykönyv értelmében kötelezhetőek.

Az eltartás, a gondozás, az ápolás költségeit peres úton a járási hivatal, a kórház vagy az idősotthon akár a szülő, nagyszülő beleegyezése nélkül is behajthatja a leszármazottakon akár külföldön élnek, akár itthon. Ilyen jogcímen a kötelezett jövedelmének akár a felét is elvonhatják. De melyik szülő, vagy nagyszülő az, aki ilyen terhet rakna az unokákat nevelő gyermekeire?

Hát ezért fontos nyugdíjbiztosítással, Nyugdíj Előtakarékossági Számlával, vagy önkéntes nyugdíjpénztárral pénzt félretenni nyugodt öregkorunkra! - zárta előadását a nyugdíjguru, Farkas András..

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

roberta, 2017.05.12 09:25

Ebben a "semmi sem jó" szemléletből meg a nyögdíjkorhatár emeléséből senki sem jön ki jól. Az adócsalók feketén dolgozók igen csak lehúzzák a járandóságot. Javasolnám, hogy a megélhetési költséghez igazodva fix legyen a nyugdíjadó azt mindenkitől vonják le dolgozóktól-munkáltatóktól. Ez most talán 89.000,.Ft nettó de ez változó és sajna mindig emelkedik. Ezért a min. nyugdíj idővel is elég lenne a megélhetéshez. Addig még ez nem alakul ki addig reklámozzák - plakátolják - hirdessék, hogy mire vezet az adócsalás - munkakerülés - zsebbe fizetés! Ne csak Brüsszel állítsák meg .................
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.05.12 09:24

Na, ezért mindegy a melósnak, hogy be van-e jelentve a csóri, vagy nincs. Havonta levonnak annyit, amennyi a nyugdíja lenne, akkor csak a politikusokra meg a mostani nyuggerekre dolgozik, nem magára vagy a családjára.
Az meg kamu, hogy 15-20 évig kap nyugdíjat, mert már alig van aki 62-65 évet eléri, nemhogy többet. Olvasni kell a gyászközleményeket, a nyugdíjkorhatár elérése előtt bedobják a törölközőt, vagyis hiába fizette a járulékot, csak megrövidítették.
50 és 63 éves kor között sokan halnak meg, viszont addig fizettek rengeteg járulékot, ami elszáll a semmibe. Tőle viszont ellopta a magyar politikus.
Ezért is kell az egyéni számla, amit örököl a hozzátatozó, és nem a rohadék politikus zsebébe megy a lenyúlt lé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.05.12 02:40

@rigolya: ön mindig kiválóan le tudja írni hogy mi nem jó - röviden: semmi -, és hogy miért nem jó. Amit soha, egyetlen alkalommal sem írt le, mert f..gja sincs róla, hogy mi lenne jobb, mit kéne másképp csinálni. Ezt az embertípust, aki alternatíva híján csak kritizálni tud, már Széchenyi is leírta (ha jól emlékszem) az olyan emberekről, akik egyetlen tudománya károgni: "meglássák, ez így nem fog menni", Széchenyi szavaival.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.05.12 02:22

@morse: A szocializmusban milyen járulékot vontak le???
Akkoriban csak nem kapott annyi bért... általánosan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.05.12 02:13

@kfree: Elég sekélyes a gondolatmenete is:
1. Egyre kevesebb járulékfizető van: Egyre többen mennek nyugdíjba, s közben egyre kevesebben lépnek a munkaerőpiacra.
2. Kivándorlás van.
3. Egyre tovább élnek a nyugdíjasok.
4. A munkáltatói járulék szocho adó lett... Amellett, hogy csökken is manapság a mértéke.

Következmény: Már régóta mondják, hogy mnyp nélkül már csak 10 évig nincs deficit a nyugdíjrendszerben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html