Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár idén szeptemberben kevesebb új autó talált gazdára, mint tavaly ugyanekkor, a kilenchavi adatok még mindig jelentős bővülést mutatnak.

Tízből négy

A Datahouse adatai szerint január óta több mint 104 ezer új személyautó kelt el, ez pedig több mint 25 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

Az összeladásokon belül 10-ből 6 új autó került a cégekhez, 4 pedig a magánszemélyekhez. A Napi.hu szerkesztőségi blogja a Datahouse-tól kapott adatok alapján pdig azt nézte, hogy a magánszemélyek körében melyik modellek a legkedveltebbek. Valamint azt, hogy az első félévhez képest mi változott.

Tartós a Vitara-mánia

A Suzuki kibérelte az első két helyet. A magánszemélyek körében továbbra is a Magyarországon gyártott Vitara a legnépszerűbb, 4913 darabot vettek. Az esztergomi üzemben 2015 óta készülő modell fölényére jellemző, hogy másik Suzuki modell, az SX-Cross fele akkora darabszámmal - 2297 autóval - szerezte meg a második helyet. A harmadik hely a Dacia Dusteré, ebből 1840 darab került a magánszemélyekhez.

Az első három sorrendjében nem történt változás a féléves adatokhoz képest, de utána már változott a rangsor. A kilenchavi adatok szerint a Toyota Yaris áll a negyedik helyen 1260 darabos eladással, a Clio pedig az ötödik 1147 darabbal. A félévkor még negyedik Opel Astra J sorozata a hatodik helyre került, miután kilenc hónap alatt 1020 fogyott belőle. A hetedik az Opel Corsa, majd a Dacia Sanderója és a Toyota C-HR következik.

Üldözők

A Ford magánszemélyek körében legkelendőbb autója, a Focus félévkor még nyolcadik volt, szeptember végére visszaesett a tizedikre. Ebben szerepe lehet annak is, hogy az utóbbi hetekben jelent meg a legújabb Focus, ez pedig torzíthatja az adatokat. Kérdés, hogy az új Focusra milyen lesz a kereslet, ez majd az idei utolsó és a jövő évi első negyedéves adatokból derül majd ki.

A legnépszerűbb 50 modell közé egyébként minimum 266 darabos eladással lehetett bekerülni az első kilenc hónapban, ez átlagosan napi egy eladott autót jelent. A top 50-be a Toyota 7; Suzuki 6; a Dacia és az Opel 5-5; a Volkswagen 4 modellt delegált. A Hyundai, a Kia, a Honda, a Renault, a Skoda, a Ford egyaránt 3 autóval szerepel ezen a listán, a Mazda és Nissan pedig 2-2 autóval, Fiat pedig 1 modellel van jelen.

Megjegyzés: Ebben a cikkben kizárólag a magánszemélyeknek eladott új személyautókról van szó, a kisteherautók nem szerepelnek az összesítésben. Cikksorozatunk következő részében a céges autók piacát mutatjuk be.

Címlapkép: A Vitara sorozatgyártásának indulása alkalmából rendezett ünnepségen a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában készült 2015-ben. Forrás. MTI Fotó - Koszticsák Szilárd.