A bíróság a közel három éve húzódó ügyben hozott - kötelező érvényű - ítéletének indoklásában kiemelte, hogy a Magyar Köztársaság egyetlen intézkedésével sem sértette meg az úgynevezett Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit a 2006 és 2007 folyamán bevezetett hatósági árszabályozással  - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A bíróság ítéletében az AES Summit Generation Ltd. minden igényét - köztük a felperes több mint 30 millió USA dollár értékű kárigényét is - alaptalannak találta és elutasította.

Az AES Tisza Erőmű Kft. és tulajdonosa az AES Summit Generation Ltd. még 2007-ben indítottak pert a Magyar Állam ellen egy washingtoni székhelyű nemzetközi választott bíróság előtt, mely a Világbank mellett működik.

A felperesek álláspontja szerint a Magyar Köztársaság a 2006-os erőművi hatósági árszabályozás bevezetésével megsértette az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit, azaz olyan hatósági árakat írt elő, melyek jóval alacsonyabbak azoknál, mint amiben az AES Tisza az MVM Zrt.-vel 2001-ben megállapodott, s ezáltal a beruházásaik is sérelmet szenvedtek.

Az International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) a Világbank mellett működő, államok és a befektetők közötti jogviták eldöntésére létrehozott speciális nemzetközi választott bíróság. Az 1965-ös, úgynevezett washingtoni egyezmény hívta életre kifejezetten azzal a céllal, hogy a nemzetközi beruházásvédelmi ügyeket elbírálja. Az elmúlt két évtizedben, a befektetők által közvetlenül indított beruházásvédelmi viták számának növekedésével az ICSID a legtekintélyesebb beruházásvédelmi vitarendezési fórum lett. Ítéleteit minden szerződő államban az adott állam legmagasabb bírósága által hozott ítélettel azonos hatályú.