Magyarországi ügyben döntött az Európai Bíróság

Nem köteles kifizetni a Hochtief Solution AG német cég egy olyan vállalat hitelét az OTP-nek, amelyben a Hochtief a hitel felvétele után szerzett közvetlen irányítást jelentő befolyást, de amelyet később felszámoltak - állapította meg csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság.
MTI-Eco, 2013. október 17. csütörtök, 12:48
Fotó: Napi.hu

A luxembourgi törvényszék által kiadott közlemény tanúsága szerint, bár az ügyben hozzá forduló Kúria kérdése erre nem terjedt ki, az uniós bírák hangsúlyozzák, hogy ugyan a Hochtief - mivel nem ő kötötte a hitelszerződést, és így nem állt önként vállalt szerződéses jogviszonyban a bankkal - nem köteles helytállni a másik cég tartozásáért, az OTP Bank Nyrt. azonban pert indíthat azon személyek ellen Magyarországon, akik szerinte kárt okoztak neki.

Az OTP azért követelte a felszámolt céget irányító Hochtieftől a hiteltartozás rendezését, mert bár a német cég a pénzintézetet értesítette, hogy közvetlen irányítást szerzett a hitelt felvevő cégben, ezt a cégbíróságon elmulasztotta bejelenteni és a cégközlönyben sem tették közzé. A magyar jog szerint pedig ebben az esetben a befolyást szerző cégtől is követelhető a tarozás.

A Kúria viszont mielőtt erről döntött volna, azért fordult a luxembourgi bírósághoz, hogy megtudja, van-e joga egyáltalán dönteni a kérdésben. Az uniós jog szerint ugyanis a német cég akkor perelhető Magyarországon, ha a per tárgya egy szerződés vagy szerződéses igény. Az OTP viszont a Hochtieffel nem áll szerződésben, csak azzal a vállalattal, amelyet a Hochtief irányított, ezért a luxembourgi bírák úgy ítélték meg, hogy ebben az ügyben a követelést nem lehet szerződéses igénynek tekinteni.

Megállapítja viszont a bíróság, hogy egy uniós tagállamban élő személy perelhető jogellenes károkozásért és az abból fakadó károkért abban a tagállamban, ahol a károkozás történt, függetlenül attól, hogy az szerződéses igényből fakad-e.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homeros, 2013.10.17 14:29

@hat106: bezzeg a közgép... csak és kizárólag a fidesz zrt részvényesei által aláírt megrendeléseknek (kormányzati, önkormányzati) megfelelően dolgozik... persze másnak nem is tudna, hisz a kutya se foglalkoztatná őket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.10.17 14:22

Ezt nem hiszem el!

Egy német perelhető nálunk is, ha a szerződéses kár nálunk esett meg, és a magyar szabályok szerint a konszernfelelőssége is fennáll.

Ez szerontem nem jogszerű döntés, nem tudom, az OTP mit csinál egy ilyen bukta után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hat106, 2013.10.17 13:27

Hochtief a szdsz-es autópálya mutyik királya a Malév csődbevivője és Hitler bunkerjének a kivitelezője.
A multi-kulti legszebb promóciós cége.

Németből spanyol majd követhetetlen hátterű nemzetközi multinacionális cég.
Magyarország kártevője.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html