Magyarországon bővít a Schneider Electric - megszólalt Szíjjártó

Megállapodást kötött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Schneider Electric vezetőivel Párizsban csütörtökön az elektronikai vállalat magyarországi gyárainak bővítéséről.
K. Kiss Gergely, 2020. december 3. csütörtök, 17:19
Fotó: Napi.hu

"Európa egyik legnagyobb elektronikai cége a zalaegerszegi, a gyöngyösi és a kunszentmiklósi gyárat is bővíteni fogja" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek Párizsban.

A beruházás értéke négy és fél milliárd forint, amelyhez a kormány 600 millió forintos támogatást biztosít.

Ezek a gyárak elsősorban az autóipari beszállításhoz és más elektronikai gyártáshoz állítanak elő különböző alkatrészeket.

A fejlesztés keretében a vállalat Budapestre hozza az egyik európai beszerzési központját, amelynek nyomán több mint száz új munkavállalót fognak alkalmazni a szolgáltató központjukban.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a francia beruházók a negyedik legnagyobb befektetők Magyarországon. Mintegy ötszáz céggel több mint 5 milliárd eurónyi beruházást hoztak Magyarországra és 45 ezer embernek biztosítanak munkát.

"A francia vállalatok a termelés és a szolgáltatás terén is szeretik Magyarországra hozni a beruházásaikat az alacsonyon adók, a jó infrastruktúra és a politikai stabilitásnak köszönhetően" - mondta Szijjártó. "Az új világgazdasági korszak kezdetével különösen éles verseny folyik a beruházásokért, így egy-egy olyan beruházás, amely megvédi a munkahelyeket vagy újakat teremt, aranyat ér" - tette hozzá.

Szijjártó Péter találkozott az Opel korábbi gyárait üzemeltető francia Peugeot-csoport vezetőivel is, akik jelentős átalakításokat terveznek a Fiat Chryslerrel történő egyesülést követően. Céljuk, hogy a világ negyedik legnagyobb autóipari konglomerátuma jöjjön létre.

"Fontos, hogy felhívjuk az új vállalat vezetőinek a figyelmét, hogy Szentgotthárd eddig egy kifejezetten versenyképes és hatékony gyártóbázisa volt az Opelnek, majd a Peugeot-csoportnak" - hangsúlyozta. Arra is emlékeztetett, hogy "idén kezdték meg az új generációs motorok gyártását, amelyből évente 350 ezer készül Szentgotthárdon", és jelezte, hogy "van arra kapacitás, hogy ezt a számot bővíteni lehessen".

Miután az új konglomerátum létrejöttével a Peugeot csoport felülvizsgálja az eddigi működését, a magyar kormány célja, hogy "Szentgotthárd a jövőben is egy fontos gyártóbázisa legyen a létrejövő új autóipari vállalatnak" - mondta a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Denden, 2020.12.04 06:44

És még egy szög a koporsónkba. Szintén támogatás, alacsony bér, adókedvezmény. Utána meg sírunk, hogy a profit nem nálunk marad. Megérdemeljük!
Miért nem tud M.O. saját, sikeres vállalatokat létrehozni? Ezt kellene sürgősen megvizsgálni és ezen kellene dolgozni.
Más nem úgy mint Kína aki sorra vásárolja fel vagy vásárolja be magát a hozzá betelepülő cégekbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html