Az alapkő-letétellel kezdetét vette a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. új gyártócsarnokának építése.

Az összesen 6,5 milliárd forintból megvalósuló beruházás még idén 400 új munkahelyet teremt, jövőre pedig újabb ezret.

A Bosch jelenleg több mint kétezer főt foglalkoztat Miskolcon.

A miskolci bővítés terve már 2006-ban felmerült, mivel a gyár megrendelésállománya dinamikus növekedésnek indult és mára kapacitás-kihasználtságának csúcspontjára jutott - mondta Klaus Leopold, a miskolci gyár igazgatója.

A bővítést 140 millió forinttal támogatja az önkormányzati tulajdonú Miskolc Holding Zrt., illetve 981 millió forintos támogatást nyújt az Észak-magyarországi Operatív program is.

Az eseményen Káli Sándor, Miskolc polgármestere elmondta: a Bosch 2003 óta az átlagnál is nagyobb munkanélküliséggel terhelt térség egyik legnagyobb munkaadójává vált, illetve reményét fejezte ki, hogy a térségi beszállítók egyre nagyobb részarányt képviselnek majd a gyár partnerei között.

Jelenleg mintegy 15 százalékot tesz ki a magyarországi beszállítók aránya, a társaság azonban több programot is indított a helyi és kelet-európai beszállítók számának növelésére - mondta a Napinak Leopold.

Az igazgató szerint a fejlesztéssel a termékportfolió tovább szélesedik, így az indítómotorok és motorhűtő berendezések mellett abalktörlő-lapátok és -karok, illetve elektromos ablakokhoz és tetőablakokhoz állítómotorok készülnek majd Miskolcon, 2011-2012-től pedig szervókormányok elektromos meghajtómotorjait is gyártja majd az üzem.