A tárgyalásos közbeszerzés eredményét az ajánlatkérő Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség közölte a Közbeszerzési Értesítőben.

A rendszer műholdról vett adatokat dolgoz fel, alakít át, hogy azokat a közigazgatás, a vállalkozások és a lakosság is használni tudja. A közigazgatás - közelebbről meg nem nevezett - 10 szervezetének 600 munkatársa használja majd az adatokat. A rendszerhez nagyteljesítményű- és egyedileg épített számítógépek is tartoznak.

A tájékoztató szerint Magyarország a FIR kiépítésével tervezi az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség (ESA) közös Copernicus programjának földmegfigyelési adatait elérni, feldolgozni és a nemzeti felhasználók felé szolgáltatások formájában továbbítani.

A projektet az európai uniós a Közigazgatás-fejlesztési Operatív Program és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében finanszírozzák. A nyertesekkel szeptember 18-án kötött szerződést az ajánlatkérő. Indult még a tenderen a Tigra Computer és Irodatechnikai Kft.

A Copernicus program

A program fő cél a társadalom és a gazdaság számos területén a műholdas távérzékelési adatok hasznot hozó -  vagy károkat megelőző - alkalmazása. Ilyen területek például a környezetgazdálkodás, a fenntartható fejlődés, a klímaváltozás hatásainak felmérése, a mezőgazdaság, a katasztrófák megelőzése és következményeinek enyhítése, az egészségügy, a közlekedés, a tudományos kutatás. A világ legösszetettebb földmegfigyelési programjára Európa 2020-ig a becslések szerint összesen 6,7 milliárd eurót költ az adófizetők pénzéből - írta honlapján a Geo Sentinel Kft. amely tagja a Copernicus Academy hálózatnak.