Nincs ellenére a szerb jegybankelnöknek, ha - a pénzügyminiszter szerdai jelölésének megfelelően - Jelasity Radován, a jegybank korábbi elnöke, az Erste Bank Hungary vezérigazgatója visszatérne a szerb jegybankhoz a kormányzó tanács élén.

Mladjan Dinkic szerb pénzügyminiszter egy szerdai, a Vecerni Novosti napilapnak adott interjúban mondta, hogy Jelasity Radovánt jelöli a pozícióra.

Csütörtökön a szerb jegybankelnök már úgy nyilatkozott, hogy "figyelembe véve Jelasity szakmai tapasztalatát", nincs ellenvetése a pénzügyminiszter jelöltjével kapcsolatban, és nem bánná, ha a korábbi jegybankelnök visszatérne a szervezethez.

A szerb jegybanktörvény vonatkozó szakasza szerint az öttagú testületnek nem lehetnek a Szerb Nemzeti Bank által alkalmazott tagjai. A testület a szervezet éves működését felügyeli és stratégiai döntésekben határozhat, amennyiben a szervezet igazgatótanácsa ezt kéri.

Az Erste Bank magyarországi szóvivője nem kívánt nyilatkozni az MTI-nek az ügyben.

Jelasity 2010 közepe óta az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. Azt megelőzően, 2004 és 2010 között volt a szerb jegybank elnöke, pozíciójából személyes okokra hivatkozva távozott.