Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Írásos értesítést kapott a Falcon Oil & Gas Ltd., amelyben két magyarországi partnere, a Mol Nyrt. és az Exxon Mobil azt közölte, hogy felmondja a makói, nem konvencionális földgázmezőre vonatkozó kitermelési és fejlesztési együttműködést, és nem folytatja a kutatási programot sem - közölte a Falcon. Ez egyben azt jelenti, hogy automatikusan a Falcon marad egyedül a projektben. A társaság emiatt új stratégiai partnereket keres, és közlése szerint többoldalú tárgyalásokat folytat a koncessziós területen folyó kutatások folytatása érdekében.

A jelek szerint a Falcon továbbra is bízik a makói sikerben, bár a Földeák-1 jelű kútnál a harmadik, tavaly ősszel elvégzett kőzetrepesztés sem járt sikerrel. Ezt megelőzően az ExxonMobil már javasolta a kutatások befejezését, ám később a Falcon - amely szintén csalódottságát fejezte ki az eredményekkel kapcsolatban - megállapodott a két partnercéggel arról, hogy folytatják a tesztelést.

A Mol másutt folytatja

A Mol a Napi kérdésére közölte: véleménye szerint a partnerek által kutatott területen (Makó-kelet) található szénhidrogén a medence középső részén, de a gáz kereskedelmi és gazdaságos kitermelésének valószínűsége alacsony a Mol számára. Ezért a cég úgy döntött, hogy nem folytatja a makói projektet és nem-hagyományos portfoliójának egyéb elemeire koncentrál. 

A Mol ugyanakkor hangsúlyozza, hogy elkötelezett marad nem-hagyományos portfoliója és az abban rejlő jövőbeni lehetőségek kiaknázása mellett. Ennek megfelelően, a Makói-medence nyugati részén is tovább folytatódik majd a tevékenység. A cég nem-hagyományos portfoliójában lévő további medencék a Békés-, Derecske-, Dráva- és Zala-medence. Ezen medencék adottságai eltérőek, a geológiájukat, a szükséges értékelési módszertant, az alkalmazott technológiát és a finanszírozási igényt tekintve is különbözőek.

A Makó projekt megvalósításánál szerzett tapasztalatot hasznosítja majd a hazai olajtársaság egyéb magyarországi nem-hagyományos projektjeinél is.

A Falcon kitart


Amint arról korábban beszámoltunk, a magyarországi sikerek elmaradása nyomot hagyott a Falcon igazgatóságának összetételén is: két magyar tag is kikerült az it-ből. Szabó György, a testület elnöke lapunknak decemberben azt mondta, hogy bár a cég projektjei között ez idő szerint a makói a legígéretesebb, a jelenlegi tevékenységhez képest túlreprezentált volt a magyar oldal az it-ben, azaz a testület összetételének a körülményekhez való hozzáigazítása történt meg. Szabó akkor azt is elmondta, hogy a társaság útelágazáshoz érkezett, vagy a jelenlegi felállással működik tovább, vagy más partnereket kell keresnie, de közben a kutatás nem áll meg.

Tavaly novemberben Szabó úgy nyilatkozott, hogy "komoly nehézségek vannak, de olyan új információ nem került napvilágra, amely indokolná az eredeti tervek felülvizsgálatát". A Falcon szakemberei azon dolgoznak, hogy megtalálják a megfelelő módszert a Makói-árok mélyén található nem hagyományos szénhidrogén-készlet kitermeléséhez. Ha ez sikerül - amint Észak-Amerikában is történt - a termelés már 2012-től annyira felfuthat, hogy akár néhány éven belül fedezheti a teljes - éves szinten 13 milliárd köbméter körüli - hazai földgázszükségletet - mondta Szabó György.

A Makói-árokban mélyén a nem hagyományos szénhidrogénkészlet rendkívül tömör kőzetben található, kitermeléséhez mikrorepedéseket kell létrehozni a több ezer méteres kutak mélyén, 200 Celsius-fok körüli hőmérsékleten, hatalmas nyomás mellett. A technológia Észak-Amerikában működik, jelenleg ennek a módszernek az adaptálása folyik - magyarázta a szakember. A cég számításai szerint a Makói-árokban található nem hagyományos szénhidrogénkészlet kitermelése hordónkénti 50 dolláros olajár fölött lehet gazdaságos.