Hét éve nem történt ilyen a Magyarországon

Hét éve újra a negatív mezőbe süllyedt a Manpower munkaerőpiaci mutatója. Ez az indikátor magyarországi munkaadók megkérdezése alapján készül, annak kapcsán, hogyan látják vállalatuknál a munkaerő létszámának alakulását.
Domokos László, 2019. június 13. csütörtök, 16:25
Fotó: Getty Images

A friss adatok alapján a magyarországi munkáltatók óvatos felvételi szándékot jelentenek 2019 harmadik negyedévében. Csupán a munkáltatók 1 százaléka tervezi növelni jelenlegi állományát, míg leépítést egyáltalán nem terveznek, 98 százalékuk egyáltalán nem tervez változást, ennek eredményeképp a Manpower munkaerő-piaci mutatójának értéke plusz 1 százalék lett.

Csakhogy a szezonális kiigazítást követően a mutató értéke máris mínusz 2 százalékot mutat, amely az elmúlt hét év legalacsonyabb eredménye. A felvételi szándékok 2 százalékponttal mérséklődnek az előző negyedévhez képest, és a munkáltatók jelentős, 21 százalékpontos csökkenésről számoltak be az előző évhez képest.

A változás látványos, mivel 2018 harmadik és negyedik negyedévében a mutató értéke még plusz 19, illetve plusz 17 százalék volt, majd 2019 első negyedévben is még plusz 15 százalékon állt, majd a második három hónapban nullára esett.

A módszertan

A Manpower felmérése negyedévente készül el annak érdekében, hogy felmérje a munkáltatók milyen irányú létszámváltozást terveznek a következő negyedévben. Ez az átfogó felmérés világszerte több mint 50 éve fut. A mutató a következő negyedévben a munkaerő bővülésére számító munkaadók százalékos arányának és a munkaerő csökkenést váró munkaadók százalékos arányának különbségeként alakul ki. A tanulmány szezonálisan kiigazított adatokat mutat be azon országokban, ahol legalább 17 negyedévnyi adat áll rendelkezésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Katalin Kormos, 2019.06.13 18:30

Ezek szerint tehát, már nem akkora a munkaerőínség, mint korábban.
Érdekes ugyanakkor, hogy pl. az építőiparban arról szólnak a tapasztalatok, hogy elképesztő méretű a szakemberhiány.
Valószínűleg az történik, hogy a Manpower inkább a magyarországon tevékenykedő multikat monitorozza jobban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html