Már átvette az állam az adriai kikötőt

A magyar kormány rég óta a tengerre vágyik, ez ért most be a - még sokáig nem használható - trieszti kikötő tényleges megszerzésével.
Szabó Dániel, 2021. január 27. szerda, 12:11
Fotó: Getty Images

Lezárult a magyar állam trieszti kikötői tulajdonszerzése. A kormány a járvány utáni újjáépítésre szánt pénzből költött erre - írja a hvg.hu, amelynek a Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette ezt az értesülést.

Már több éve igyekszik átvenni a magyar állam a trieszti kikötő terminálját, ennek lépéseként 2020 júniusában megszerezte azt a két céget, amely révén hozzájut az olaszországi terminál koncessziós jogához a következő 60 évre. Az eddig közölt információk szerint a vételár 31 millió euró, és 100 millió eurós infrastrukturális fejlesztést is végrehajtanak a kikötőben. Jelenlegi árfolyamon ez azt jelenti, hogy 47,2 milliárd forintba kerülhet a beruházás végső számlája. A terminált egyébként eredetileg kínai cégek nézték ki maguknak, de elálltak az üzlettől, a helyükre jött be Magyarország (ahogy arról korábban részletes cikket írtunk.)

A magyar állam csak 2019-ben 11,2 milliárd forintnyi eurót pumpált a trieszti kikötőfejlesztést megvalósító cégbe (ez az Adria Port Zrt.).

A hvg.hu azt írja, hogy a terület egyelőre igazi rozsdaövezet: olajfinomító működött rajta, amelyet a második világháborúban légitámadás is ért. Így a kikötő és a mögé tervezett logisztikai központ kialakítása előtt kármentesíteni kell a 300 méteres partszakaszt. Részben emiatt is örökségvédelmi eljárást kell lefolytatni, aminek adminisztrációja akár egy évet is igénybe vehet. A munkálatok elkezdésére már nagyon számít a kormány, pontosabban az Adria Port Zrt., amely már közbeszerzésen keres tervezőt a projekthez.

A magyar állam egyébként a koperi kikötő megszerzéséről sem tett le.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ballada, 2021.01.27 15:54

Egy kikötő érték, már ha értelmes emberek kezében van, gondolom a haladók majd kótyavetye áron eladják, mint más állami értéket (lást cukorgyárak).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2021.01.27 15:45

Állami pénztemető újabb mintapéldánya. Pár NERtárs építőipari cég ebből is kiveszi majd a maga profitját.
Az állam majd megpróbálja üzemeltetni de nyereségesen nem fogja tudni ezért majd tömi bele az adófizetők pénzét, majd miután nem megy az üzemeltetést átadja valamelyik baráti vállalkozásnak, hogy presztízsveszteség nélkül kiszállhasson.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html