Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyugat-balkáni országon áthaladó 43 kilométeres gázvezeték a bolgár határtól a magyar határig húzódik, ahhoz azonban, hogy használni lehessen, még ki kell építeni a szükséges mérőállomásokat és három csomópontot.

A tervek szerint Bulgária és Magyarország 2020 végéig fejezi be a vezeték rá eső részének lefektetését. A gázvezeték kiemelt, de titkolt vágya volt a magyar kormánynak, mivel az a bebukott Déli Áramlat vezeték pótlására jó alternatíva. Főleg úgy, hogy Oroszország idővel kihagyná Ukrajnát a gáztranzitból, így viszont biztosíthatnák az ellátást, így Moszkvának stratégiai fegyverként is fontos a vezeték megépítése.

Magyarország pedig épp most készül új hosszútávú szerződést kötni az oroszokkal, amelyet innen köthetne le. A Török Áramlat így is bonyolult helyzetet teremt, a lehetséges geopolitikai konfliktusokról korábban ebben a cikkben írtunk.

A Török Áramlat Európába irányuló második szakasza évente 15,75 milliárd köbméter gázt szállít majd. Ebből 3,5 milliárd köbméter Bulgáriát, 2,5 milliárd Szerbiát, 6 milliárd pedig Magyarországot illeti meg. Mindezen felül 3,75 milliárd köbméter gázt Szlovákiába és Ausztriába szállítanak majd.

Dusan Bajatovic felhívta a figyelmet arra is, hogy az 550 millió köbméter gáz tárolására alkalmas udvarnoki (Banastski Dvor) gáztározó kapacitásának bővítése és a rendszerre kötése mellett tervben van egy új, egymilliárd köbméter gáz tárolására alkalmas tározó kiépítése is Szerbittabén.

Kérdés, hogy mi lesz a projekt jövője, ugyanis az Egyesült Államok a hónap elején szankciókat jelentett be a Török Áramlat és az Északi Áramlat 2 ellen.

Így látja Szijjártó Péter

Szijjártó Péter miniszter szerint erősíti Magyarország energiabiztonságát a Török Áramlat kiépítése, mivel így új útvonalon is lehet majd gázt vásárolni - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán az MTI-vel.A gázvezeték 403 kilométeres szerbiai szakaszának lefektetését szerda reggel jelentették be.A közlemény szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a munkálatok befejezését üdvözölve kijelentette, hogy Magyarország menetrendszerűen halad a beruházás előkészítő lépéseivel, és már csak arra van szükség, hogy a bolgárok garantálják a szállítandó gáz minőségét. A nyugatról érkező kritikák teljesen alaptalanok, hiszen az új gázszállítási útvonalon fekvő négy európai ország közül három a NATO tagja - tette hozzá.A miniszter várakozása szerint 2021-től évente 9,8 milliárd köbméter gáz érkezhet a Török Áramlaton keresztül Magyarországra - olvasható a közleményben.